ZOO Praha oplakává lední medvědici Bertu. Byla nevyléčitelně nemocná

Zvířata

Autor: Jan Hrabě

22. září 2023 13:53

ZOO Praha oznámila návštěvníkům velmi smutnou zprávu. Ve čtvrtek ráno museli zaměstnanci přistoupit k eutanazii lední medvědice Berty, jejíž onkologické onemocnění se ukázalo být neléčitelné. Samice by se v prosinci dožila dvacátých narozenin. 

ZOO o ztrátě zvířete informovala na webu, kde připomněla, že v prostoru stávající expozice ledních medvědů už uvidí návštěvníci pouze samce Toma. 

Berta se narodila v roce 2003 přímo v pražské zoologické zahradě, kde tak strávila celý život. Chovatelé se zprvu domnívali, že jde o samečka. Medvěd lední tak od hudebníka Petra Hapky dostal jméno Albert, které bylo následně drobně upraveno, když se prvotní úsudek ukázal být mylný. 

Medvědice tvořila semknutou dvojici s matkou Borou, ale po dvou letech se jejich vztah zhoršil. Na nějaký čas došlo k oddělení obou samic, než se šelmy opět sžily i s nově příchozím samcem Tomem, který se narodil v Brně a v roce 2009 se přesunul do Prahy. 

"Dlouhá léta pak Tom s Bertou tvořili sehraný pár, přestože měli odlišné povahy. I tak si skvěle rozuměli. Rádi spolu dováděli ve vodě, zkoumali některou z mnoha hraček, které medvědi dostávají – od míčů a pneumatik až po námořní bójky a silniční kužely, anebo si užívali chladivého sněhu z ledovače či speciální medvědí zmrzliny z ryb, mrkve a jablek zamražených ve vodě," připomněla ZOO Praha. 

Témata: ZOO Praha Lední medvědi