Zimní počasí ukáže o víkendu jinou tvář. Co vystřídá třeskuté mrazy?

Zima, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

13. ledna 2024 6:00

Česko zažilo mrazivý pracovní týden, začínající víkend už ale přinese příjemnější zimní počasí. Teploty se budou držet kolem nuly a nahrávat sněžení. Meteorologové naznačili, kde mohou lidé očekávat nejvydatnější nadílku. 

Podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) začne na horách místy sněžit v průběhu sobotního dne. Zejména půjde o návětří severních hor.

"Více sněhových srážek očekáváme v noci na neděli a v průběhu nedělního dne. Je velmi pravděpodobné, že vzhledem k proudění tedy připadne nejvíce sněhu během víkendu na severních horách, zejména pak v Krkonoších, ale také v Jizerských či Orlických horách," uvedli meteorologové na sociální síti X. 

Předpověď na sobotu (00-24):

Zataženo až oblačno, zpočátku ojediněle mrznoucí mlhy. Zejména v jižní polovině území místy až polojasno. Na severu a severovýchodě ojediněle, odpoledne a večer místy sněžení nebo sněhové přeháňky, četnější na horách. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, při zmenšené oblačnosti a slabším větru kolem -8 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C, v 1000 m na horách kolem -4 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s, na jihu a východě území vítr místy jen slabý. Večer bude vítr zesilovat na čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):

Oblačno až zataženo, zejména na jihu a jihovýchodě místy přechodně až polojasno. Místy, hlavně na severu a severovýchodě sněžení nebo sněhové přeháňky, pod 300 m i srážky smíšené. Na horách na severu sněžení vydatnější. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, při malé oblačnosti a slabším větru kolem -5 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s (70 km/h). Na východě vítr mírný 2 až 6 m/s.

Témata: Počasí Zima ČHMÚ