Sněhová kalamita: Doprava kolabuje, meteorologové zpřísnili výstrahu, napadne 75 cm sněhu

Lidé ve sněhové vánici, ilustrační foto

Autor: Markéta Dosedělová

2. prosince 2023 8:37

V Česku druhou noc sněžilo a podle meteorologů jen tak nepřestane. Nejhorší situace panuje na jihu Čech, kde napadly desítky centimetrů sněhu. Hejtman Martin Kuba (ODS) vyhlásil v kraji kvůli sněhu kalamitní stav.

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) vyhlásil v kraji kvůli sněhu kalamitní stav. Jsou problémy v železniční i autobusové dopravě, řekl s tím, že některé silnice nebudou sjízdné. Uvedl to web novinky.cz, který dodal, že v noci místy napadlo až tři čtvrtě metru sněhu.

"Začátek meteorologické zimy jaký už jsme dlouho nezažili. Zvlněná studená fronta nad Alpami přináší na naše území, především do jeho jihovýchodní poloviny, po celý den trvalé slabé sněžení v intenzitě 0,5 - 1cm /h  . Nejvíce sněhu dnes do 20 hod. připadlo v horských polohách Šumavy a v Novohradských horách 15 až 20 cm, v Českém lese, Brdech a na Vysočině přibylo nejčastěji 5 až 10 cm," napsali meteorologové.

"Na severních horách byly úhrny více zanedbatelné, v Orlických horách a v Jeseníkách napadlo max. do 5 cm, na ostatních horách na severu většinou nesněžilo. Dobrá zpráva pro řidiče byla, že se maximální teploty v průběhu dne pohybovaly v blízkosti 0 °C a tak v polohách do 600 m n. m. sníh na komunikacích většinou odtával, což ubralo výrazně práci silničářům, kteří často jezdili se zvednutými radlicemi. Sníh se na komunikacích udržel až v podvečerních a večerních hodinách, kdy se počet silničních sypačů na silnicích rapidně zvýšil, nicméně také začalo přibývat nehod," uvedl dále Český hydrometeorologický ústav.

Sněžení bude podle meteorologů na našem území bude pokračovat i dnes, ve večerních hodinách ale začne slábnout, vyjma hor. "V jihovýchodní polovině a na horách na S a SV Moravy a ve Slezsku připadne dalších 5 až 25 cm (opět nejvíce na horách). Situace na silnicích se komplikuje již v současnosti a v následujících 24 hodinách tak očekáváme perné chvíle pro údržbu a řidiče. Největší komplikace předpovídáme zítra v odpoledních hodinách na Českomoravské vrchovině a na Moravě a ve Slezsku, kde bude zesilovat severní vítr na čerstvý nárazový, který zavane méně frekventované komunikace, na nichž se budou vytvářet sněhové jazyky," varují meteorologové.

Kromě toho upravili výstrahu s tím, že na jihu Čech sněží velmi vydatně. "Sněžení bude s proměnlivou intenzitou pokračovat i v následujících hodinách během rána a dopoledne. Předpokládáme, že v této oblasti spadne během soboty dalších 10 až 25 cm, tzn. v celkové sumě 30 až 65 cm," napsali.

Před počasím varují i policisté. Ti uvedli, že dálnici D1 zastavila ráno po páté hodině nehoda nákladního vozidla. na 97. km směr Brno. "Obešla se bez zranění. Kamion se bude vyprošťovat. Kolona dosahuje délky sedmi kilometrů. D1 přes Vysočinu je sjízdná pouze se zvýšenou opatrností," napsali.

Témata: Počasí sníh