Zimní počasí se vrací v plné síle. Do Česka míří extrémní mrazy, bude až -17 °C

Lidé ve sněhové vánici, ilustrační foto

Autor: Markéta Dosedělová

7. ledna 2024 6:00

Česko zasáhnou příští týden extrémní mrazy. Teploty během dne budou klesat až k -9 °C, v noci pak až k -17 °C. Podle meteorologů se navíc vrátí sněžení.

Předpověď na pondělí:

Oblačno až zataženo, v jihovýchodní polovině území místy, jinde ojediněle slabé sněžení. Během dne na většině území ustávání srážek a od severu ubývání oblačnosti až do vyjasnění. Nejnižší noční teploty -6 až -10 °C, při slabším větru a na severovýchodě až -13 °C. Nejvyšší denní teploty -8 až -4 °C, na severovýchodě kolem -9 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě a ve Slezsku místy čerstvý 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s. Vítr bude večer slábnout. Na Moravě a ve Slezsku místy tvorba sněhových jazyků.

Předpověď na úterý:

Jasno. Na severovýchodě a jihozápadě území zpočátku místy nízká oblačnost a slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -9 až -14 °C, při sněhové pokrývce a slabém větru kolem -17 °C. Nejvyšší denní teploty -6 až -2 °C, na severovýchodě kolem -9 °C. Mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 5 m/s, jen zpočátku na Moravě a ve Slezsku až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude během dne dále slábnout. V noci a ráno místy silný mráz. Zpočátku na Moravě a ve Slezsku místy tvorba sněhových jazyků.

Předpověď na středu:

Jasno nebo skoro jasno, na východě a severovýchodě ojediněle nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty -8 až -13 °C, při sněhové pokrývce kolem -17 °C. Nejvyšší denní teploty -5 až -1 °C, na severovýchodě kolem -6 °C. Slabý východní nebo proměnlivý vítr do 3 m/s nebo klidno. V noci a ráno místy silný mráz.

Předpověď na čtvrtek (00-24):

Zpočátku jasno, od severu postupně přibývání oblačnosti a ojediněle sněžení. Nejnižší noční teploty -5 až -9 °C, při sněhové pokrývce kolem -11 °C. Nejvyšší denní teploty -4 až 0 °C. Slabý proměnlivý, během dne postupně mírný severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:

Polojasno až oblačno. Ojediněle nízká oblačnost nebo mrznoucí mlhy a slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -3 až -8 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +2 °C.

Témata: Počasí