Zimní počasí se v Česku dlouho "neohřeje". Sněžit ale může i v nižších polohách

Lidé ve sněhové vánici, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

17. listopadu 2023 6:00

Počasí v Evropě ovlivní v závěru týdne tlaková níže Frederico. Ve čtvrtek se její střed nacházel na severu Francie, svou oblačností už ale začínala ovlivňovat i počasí v Česku, konkrétně na západě území. Co nás čeká během prodlouženého víkendu, který dnes začíná? 

Frederico přinese během dnešního dne od západu srážky, které budou zpočátku jen na horách, ale postupně i ve středních a dokonce i nižších polohách sněhové. Od severozápadu navíc přechodně pronikne do Česka chladný arktický vzduch.

"Na horách očekáváme v sobotu celodenní mráz, v neděli pak ale opět srážky a hlavně výrazné oteplení. Bude to tedy jen takový krátký zimní 'kiss and ride'," konstatovali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Předpověď na pátek (00-24):

Během dne od severozápadu proměnlivá oblačnost a na horách místy, jinde jen ojediněle přeháňky. Nad 800 m, od severozápadu nad 400 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, na jihovýchodní Moravě zpočátku až 8 °C, v 1000 m na horách kolem -2 °C, na východě zpočátku kolem +1 °C. Mírný severní, během dne čerstvý severozápadní vítr 4 až 9 m/s, místy, zejména na Moravě s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na sobotu (00-24):

Proměnlivá oblačnost, místy dešťové nebo smíšené, nad 400 m většinou sněhové přeháňky, na horách na severu a severovýchodě i trvalejší sněžení. Později ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Na západě Čech mírný, jinde čerstvý severozápadní vítr 4 až 8 m/s, zejména na Moravě místy s nárazy kolem 15 m/s, bude odpoledne slábnout.

Předpověď na neděli (00-24):

Zataženo až oblačno, od západu sněžení, které bude postupně od západu přecházet v déšť. Zejména od vyšších poloh i srážky mrznoucí. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, k ránu v Čechách od západu oteplování. Nejvyšší denní teploty v Čechách 6 až 10 °C, na severovýchodě Čech, na Moravě a ve Slezsku 1 až 5 °C. Slabý jižní vítr 1 až 4 m/s, v Čechách postupně mírný jihozápadní až západní 3 až 7 m/s.

Témata: Počasí sníh Zima ČHMÚ