Zemřela Olga Fikotová Connolly (†91): Olympijské Melbourne jí změnilo život!

Olga Fikotová Connolly

Autor: Jan Hrabě

15. dubna 2024 11:33

Ve věku 91 let zemřela olympijská vítězka Olga Fikotová Connolly, která původně reprezentovala Československo a později po vstupu do manželství i Spojené státy americké. Fikotová Connolly zemřela již minulý týden v pátek, uvedl server sport.cz. 

Fikotová se původně věnovala kolektivním sportům, v basketbalu to dokonce dotáhla ke stříbrné medaili z mistrovství Evropy 1954 v Bělehradě. Dva roky před letními olympijskými hrami v Melbourne se dostala k atletice, konkrétně k hodu diskem. V Austrálii se pak v roce 1956 stala olympijskou vítězkou za rekordní hod do vzdálenosti 53,69 metru. 

Česká sportovkyně se zároveň na hrách seznámila s americkým kladivářem Haroldem Connollym a s velkou osobní pomocí manželů Zátopkových se za něj navzdory nevoli komunistů provdala na Staroměstské radnici. Ačkoliv chtěla nadále reprezentovat Československo, úřady to neumožnily. 

Fikotová Connolly tak na dalších čtyřech letních olympijských hrách reprezentovala USA. Medaili nezískala, nicméně v roce 1972 v Mnichově byla vlajkonoškou americké výpravy. 

Po konci sportovní kariéry pracovala v laboratoři, věnovala se i trénování či sociální práci. S manželem Haroldem žila před rozvodem nějaký čas ve Finsku. Pár měl čtyři děti, dva syny a dvě dcery. 

Témata: Olga Fikotová Connolly úmrtí Atletika