Zemřel Vojtěch Adam (†42): Uznávaný vědec podlehl těžké nemoci!

Vojtěch Adam

Autor: Jan Hrabě

22. května 2024 13:14

Ve věku pouhých 42 let zemřel emeritní prorektor Mendelovy univerzity v Brně a významný vědec Vojtěch Adam, který v úterý podlehl krátké těžké nemoci. O Adamově úmrtí informovala právě univerzita na webových stránkách. 

"V osobě profesora Adama ztrácí univerzita jeden z nejvýznamnějších vědeckých talentů poslední doby. Jeho přínos pro univerzitu v podobě vědeckých aktivit, energie a pracovitosti je těžko kvantifikovatelný," uvedl rektor Jan Mareš. 

Adam se narodil 2. května 1982 v Brně. Magisterský titul získal na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v oboru analytické chemie, pro postgraduální studium si vybral obor buněčné a molekulární biologie. Od roku 2007 pracoval na Mendelově unioverzitě. V roce 2012 se habilitoval a v roce 2015 byl jmenován profesorem v oboru Zemědělská chemie. V letech 2014 až 2022 působil ve vedení univerzity jako prorektor pro tvůrčí činnost. Vedl Ústav chemie a biochemie, na kterém pracoval od roku 2009.

Ve vědecko-výzkumné činnosti se zaměřoval na aplikaci moderních bioanalytických metod a pokročilých materiálů pro biochemické a biologické účely. Během vědecké práce na Ústavu chemie a biochemie získal několik ocenění. Například v roce 2008 získal Cenu Ligy proti rakovině Praha za publikace v oblasti klinické onkologie.

Témata: Vojtěch Adam úmrtí