Zemřel Daniel Anýž (†59): Novinář bojoval s vážnou nemocí

Daniel Anýž

Autor: Jan Hrabě

30. září 2023 20:26

Ve věku 59 let zemřel novinář Daniel Anýž, který naposledy působil v Hospodářských novinách a na serveru Aktuálně.cz. V textech se věnoval především dění ve Spojených státech amerických. Anýž podlehl vážné nemoci. 

O úmrtí novináře informoval server Aktuálně.cz. Kromě mnoha kolegů reagovali na smutnou zprávu i členové současného vládního kabinetu. 

Například podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského (Piráti) se Anýž zasloužil o kultivaci zahraničního zpravodajství. "S oblibou jsem četl jeho texty, které pomáhaly formovat můj pohled na americkou politiku. Děkuji za ně a v této těžké chvíli myslím na jeho rodinu a blízké," napsal na sociální síti X.

"Odešel Dan Anýž. Vynikající novinář a ještě lepší parťák. Pro nás z D.C. už navždy Anděl a otec Abrahám… Odpočívej v pokoji, kamaráde. Hlubokou soustrast rodině," uvedl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

Anýž pracoval jako novinář od počátku 90. let minulého století, pracoval například v české redakci BBC, pro týdeník Respekt či českou mutaci magazínu Newsweek. Před třemi lety mu vyšla kniha Jdu s hlavou vztyčenou o osudech Milady Horákové.

Témata: Daniel Anýž úmrtí