Zemětřesení na jihu Čech: Přístroje naměřily skoro 4 stupně! Otřesy dolehly i do okolí

Zemětřesení na Písecku zachytily přístroje. (7.3.2024)

Autor: Jan Hrabě

7. března 2024 13:52

Česko zasáhlo ve čtvrtek před polednem zemětřesení o síle téměř čtyř stupňů, jehož epicentrum bylo v jižních Čechách. Otřesy ale lidé zaznamenali i ve středních či západních Čechách. Žádné škody hlášeny nejsou. 

Geofyzikální ústav AV ČR na facebooku uvedl, že dnes v 11:41 vzniklo u Mirotic na Písecku v jižních Čechách zemětřesení s magnitudem 3,9 stupně. "Bylo pocítěno v širokém okolí až po Šumavu. Hloubku odhadujeme na 18 km," sdělili odborníci. Na zemětřesení upozornilo i Evropské středomořské seismologické centrum. 

Ústav zároveň požádal lidi, kteří pocítili otřesy, aby vyplnili tzv. makroseismický dotazník. Zmínili rovněž mapu míst, na nichž byly pozorovány účinky otřesů. Hlášení dorazila také ze západních či středních Čech.

Nejaktivnější seismickou oblastí v Česku je Chebsko. Zemětřesení jsou tam sice častá, ale naštěstí se drobí spíše do zemětřesných rojů, při kterých se tlaky uvolňují postupně po menších otřesech, nikoliv jednorázově jako při silném zemětřesení. Nejsilnější zemětřesení v posledních několika desítkách let zasáhlo Chebsko v roce 1985. Tehdy otřesy dosahovaly magnituda až 4,6 stupně. To už praskaly zdi, padaly komíny a rozbíjelo se nádobí.

Témata: Zemětřesení Zemětřesení Česko Jihočeský kraj