Zemětřesení dnes zasáhlo Japonsko. Platilo i varování před tsunami

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí

5. října 2023 18:23

Podle místní meteorologické agentury bylo po zemětřesení v Tichém oceánu ve čtvrtek ráno vydáno varování před tsunami pro japonský ostrovní řetězec Izu, přičemž v některých oblastech byly zaznamenány vlny o výšce 30 centimetrů. Informuje japonská agentura Kjódó.

Zemětřesení, které se dnes vyskytlo v Japonsku v 10:59 místního času, mělo předběžnou magnitudu 6,6 a vyskytlo se u ostrova Torishima na jižním konci řetězce.

Proběhlo se v hloubce 10 kilometrů, tento neobydlený ostrov se nachází asi 580 kilometrů jižně od Tokia. Na japonské seismické stupnici intenzity 7 nebylo toto zemětřesení považováno za silné. Tato informace pochází od japonské meteorologické agentury.

Vlny tsunami vysoké až 30 cm dorazily na ostrov Hachijo, který je součástí ostrovního řetězce Izu. Místní policie uvedla, že zatím nepotvrdila žádné škody způsobené zemětřesením nebo tsunami.

Agentura původně předpovídala, že až 1 metr vysoké vlny tsunami dorazí do částí řetězce kolem 11:30 místního času.

Úřady vyzvaly obyvatele, aby se vyhýbali pobřeží a nevraceli se tam, dokud nebude varování zrušeno. Zároveň upozornily na možnost dalších otřesů, protože seismická aktivita v regionu pokračuje od začátku tohoto týdne.

Témata: Zemětřesení Japonsko