Pavel unesený Islámským státem je mrtvý! České úřady jednaly příliš pomalu

únos Pavla Hrůzy Islámským státem

Autor: stars24.cz

4. prosince 2017 17:14

Osud Čecha Pavla Hrůzy, který byl unesen v Libyi, je zpečetěn. Zřejmě byl zabit, uvedla Česká televize s odkazem na svůj zdroj. Česká diplomacie nechce nově zveřejněné informace komentovat a zatím nehodlá případ uzavřít, dokud nedostane oficiální informace od libyjských úřadů.

ČT zveřejnila slova Libyjce s českými kořeny, který se podle svých slov pokoušel uneseného Hrůzu zachránit. České úřady ale podle něj jednaly příliš pomalu. Čech, který pracoval jako koordinátor stravování několika ropných společností, byl unesen v květnu 2015 spolu s dalšími osmi cizinci. 

Do pokusu o záchranu Hrůzy se údajně zapojil také Nasir Elfeghi, který má české i libyjské občanství a který žije ve Španělsku. Pro ČT uvedl, že chtěl pomoci právě proto, že je občanem obou dotčených zemí. „Unesl ho Islámský stát. Ten, co to měl na starosti, to byl Tunisan, jeden z vysokého vedení Islámského státu. Hodně Tunisanů je v Islámském státu,“ popisoval pro České televizi Elfeghi.

Motivem únosu podle něj možná nebyly peníze, únosci podle něj chtěli jednat o propuštění některých bojovníků IS. „A já jsem jim řekl, že tam není žádná možnost. Protože to je normální osoba, normální občan, kde nikdo neudělá nic. A že vlády nevyjednávají s teroristy,“ vysvětluje muž.

Podle něj byl Hrůza vězněn ve městě Syrta. Pokusy o jeho záchranu ale zkomplikovaly americké nálety a boje mezi radikály a libyjskou armádou. „Zkoušel jsem spolupracovat s českými úřady. Problém byl, že to bylo pomalé. A tady šlo o rychlost. Všichni jsme věděli o amerických náletech. A chtěli jsme vše udělat dřív, než začnou. Protože když začaly, tak už to byl chaos,“ řekl s tím, že právě to byl důvod, proč nakonec ztratil stopu islamistů.

ČT také zveřejnila nahrávku pořízenou v září v Libyi, na které vyšetřovatelé mluví o tom, že jsou zajatci zřejmě mrtví. Libyjci prý znají okolnosti únosů i to, kdo a jak je provedl. „Byl unesen také tuniský diplomat a Čech. Rakušan a Čech byli uneseni a poté byli převezeni až do města Darny a tam, během akce proti Islámskému státu, je islamisté zabili,“ říká podle překladu ČT na nahrávce šéf vyšetřovatelů As-Sadíq As-Súr s tím, že také ví, kde jsou uloženy ostatky zajatců. Kvůli nestabilitě v Libyi je ale prý zatím nebyly úřady schopny zajistit. 

Před rokem sice dostala společnost VAOS zprávu, že zajatci jsou naživu a únosci jsou připraveni vyjednávat, Rakousko ale letos v září uvedlo, že prověřuje zprávy o tom, že všichni nebo část těchto rukojmí byli popraveni. Rakouské ministerstvo zahraničí informovalo, že zprávy pocházejí z islamistického webu a že se rakouský krizový tým snaží tyto poznatky ověřit.

Islamističtí radikálové na webu údajně tvrdili, že rukojmí byla zabita už v roce 2015. V březnu toho roku byli uneseni čtyři Filipínci, dva Bangladéšané, Rakušan, Ghaňan a právě Čech Hrůza. Dva Bangladéšané a Ghaňan se ze zajetí dostali už dříve.

Témata: únos Pavla Hrůzy Islámským státem Islámský stát (IS)