NÁVRAT Terezy H. DO ČESKA? Obrat v případu

Tereza H. zadržená v Pákistánu 10

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. května 2019 8:28

Češka Tereza H. (23) snáší život v pákistánském vězení velmi špatně. Ze všeho nejvíc se touží vrátit do Česka. A jak se zdá, mohlo by se jí to brzy podařit!

Mohlo by se zdát, že trest osm let a osm měsíců je až příliš. Opak je ale pravdou. Odborníci totiž tvrdí, že u nás by jí za pašování devíti kilogramů heroinu čekal podobný osud, ne-li horší.

A právě to by mohlo Tereze pomoci s návratem do Česka. "V obecné rovině může být ta ekvivalence sankce odsouzené Češce v Pákistánu ku prospěchu," řekl serveru Hlídací pes advokát Pavel Uhl.

Podle něj by tak při dohodě o vydávání nemusela mít pákistánská strana strach o dodržování a vykonávání rozsudku, který tamní soud vyřknul. 

Problém je ale v tom, že se zatím nic nehýbe. Česko sice už mělo iniciativu dostat Terezu zpět domů, s Pákistánem se ale zatím nedohodlo.

"Jsme připraveni nadále činit veškeré možné kroky k tomu, aby smlouva mezi Českou republikou a Pákistánem o předávání odsouzených byla sjednána," řekla serveru mluvčí ministerstva Lucie Machálková.

A Tereza zatím ve věznici dál trpí. Podle serveru Expres se u ní objevila kožní infekce, kterou ještě zhoršují příšerná vedra! Léčba podobných zdravotních problémů není ve vězení právě snadná! „Tereza se teď sprchuje třikrát až čtyřikrát denně. Vězeňští lékaři jí doporučili, ať používá co nejvíce vody, a předepsali jí také léky na pokožku,“ vysvětluje zdroj z Pákistánu.

Tereza prý v horkých dnech nosí jen tričko a kraťasy. „V posledních dnech je velmi smutná a ustaraná. Kvůli horku nemůže ani pořádně spát,“ doplnil zdroj.

Tereza byla v březnu odsouzena na 8 let a 8 měsíců. Verdikt ovšem není pravomocný, odvolala se jak Tereza, která doufala ve zproštění viny, tak i státní zástupce, který žádal trest mnohem přísnější!

Soud by se měl k věci vrátit na začátku září. Z vězení by se nicméně Češka mohla dostat dříve, požádala totiž o propuštění na kauci.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán