Výbuch v Gíze: Exploze zasáhla autobus s turisty!

Egypt

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz, ČTK

19. května 2019 15:52 | Aktualizováno: 19. května 2019 19:23

Nejméně 12 převážně zahraničních turistů bylo zraněno při explozi, jež zasáhla turistický autobus u nového dosud neotevřeného egyptského muzea blízko pyramid v Gíze. Údaje o počtu obětí se ale rozcházejí, zatímco egyptský list Ahram Online píše o nejméně 14 zraněných, agentury AFP a AP s odvoláním na své zdroje informují o nejméně 17 zraněných. Zřejmě jde převážně o turisty z Jihoafrické republiky. ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí potvrdil, že mezi zraněnými nejsou čeští občané. K odpovědnosti za zřejmý útok se zatím nikdo nepřihlásil. Pyramidové pole v Gíze na předměstí metropole Káhiry patří v Egyptě k nejnavštěvovanějším památkám.

Nejmenovaný bezpečnostní činitel agentuře Reuters řekl, že autobus vezl 25 jihoafrických turistů z letiště do oblasti pyramid, střepy podle zdroje zranily také čtyři Egypťany, kteří jeli v autě na stejné silnici. Ve většině případů šlo podle zpravodajského webu BBC o zranění lehčí, tři lidé ale museli do nemocnice.

Izraelský novinář pracující pro zpravodajský kanál 13 zveřejnil na twitteru fotografii z místa, na které je žena potřísněná krví a zakrývá si obličej, zřejmě papírovým kapesníkem či bílou látkou.

#UPDATE 17 wounded in #Giza's bus explosion, 10 of them #Egypt|ian and the rest are from South Africa: @SkyNews pic.twitter.com/Mw0xjhekfq

— Yosef Yisrael (@yosefyisrael25) 19. května 2019

Mezi zraněnými podle ministerstva zahraničí Češi nejsou. "Můžeme potvrdit, že podle aktuálních informací českého velvyslanectví v Káhiře nejsou mezi zraněnými občané České republiky," řekl ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí Bucháček.

Na sociálních sítích se objevily záběry zachycující autobus, jehož některá okna exploze vyrazila. Vidět jsou také trosky ležící na silnici u nízké zdi, v níž je díra.

Egypt již roky bojuje proti islamistickým radikálům na Sinajském poloostrově, v minulosti se blíže k hlavnímu městu stali terčem útoků také koptští křesťané či turisté, připomíná agentura AP.

Nejnovější útok se stal ve chvíli, kdy se egyptský turistický ruch vzpamatovává po letech politické nestability, která nastala po povstání z roku 2011, jež vedlo k pádu tehdejšího prezidenta Husního Mubaraka. Jde o již druhý útok na zahraniční turisty za uplynulých šest měsíců.

Témata: Egypt Turisté výbuch