Tálibán útočí na univerzitě! Zabil nejméně devět lidí

Taliban, Afghánistán

Autor: ČTK, stars24.cz

1. prosince 2017 10:53

Do areálu zemědělské univerzity v Péšávaru na severozápadě Pákistánu dnes vtrhli islamisté z Tálibánu. Zemřelo nejméně devět lidí a 35 dalších je zraněno. Policie a armáda všechny útočníky do dvou hodin od zahájení útoku zabily.

Ozbrojenci ke kampusu přijeli v motorových rikšách, informoval šéf místní policie Táhir Chán. Dodal, že muži byli přestrojení za ženy - měli na sobě burky. Podle BBC byli nejméně tři. Před vstupem do areálu školy postřelili ostrahu kampusu.

K činu se přihlásila pákistánská odnož Tálibánu. Její mluvčí Muhammad Chorásání uvedl, že cílem byl úkryt vojenské tajné služby.

Na univerzitní koleji obvykle přebývá téměř 400 studentů, ale většina z nich odjela kvůli prodlouženému víkendu domů. Na místě jich zůstalo zhruba 120. "Spali jsme a vzbudila nás střelba. Rázem jsem vstal. Všichni utíkali a křičeli, že zaútočil Tálibán," popsal situaci raněný student Ahtešan Hak.

Loni si útok ozbrojenců na Univerzitu Báči Chána na severozápadě Pákistánu vyžádal 21 mrtvých a přes 50 zraněných. V nedalekém Péšávaru bojovníci Tálibánu v prosinci 2014 ve škole navštěvované množstvím dětí pákistánských vojáků usmrtili více než 150 osob, převážně žáků.

Témata: Tálibán Pákistán