Proces s Weinsteinem odložen! Vyhne se obviněný producent vězení?

Harvey Weinstein

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. dubna 2019 17:29

Proces s americkým filmovým producentem Harveym Weinsteinem, který je obviněn ze znásilnění, začne nejdříve v září. Dnes o tom informovala agentura DPA. Newyorský soud, který se kauze věnuje, odložil proces již podruhé. Původně se počítalo s květnovým termínem, poté soud stanovil začátek na 3. června a nyní ho na žádost obhájců i žalobců, kteří chtějí více času na přípravu, opět přesunul.

Weinsteina ze sexuálního násilí a zvrhlého chování obvinilo přes 80 žen včetně hereček Salmy Hayekové či Gwyneth Paltrowové, newyorský soud se ale bude věnovat případům, které se týkají dvou žen. Jedna z nich tvrdí, že ji znásilnil, a druhá, že ji přinutil k orálními sexu. Weinstein všechna obvinění odmítá a tvrdí, že nejednal proti vůli žen.

Někdejší filmový producent se loni v květnu sám vydal policii, následně byl propuštěn na kauci jednoho milionu dolarů (23 milionů korun). Před propuštěním musel odevzdat pas a souhlasit s tím, že bude nosit elektronické zařízení monitorující jeho pohyb.

Weinsteinova aféra zažehla kampaň MeToo, v níž se ženy na celém světě začaly svěřovat se svými negativními zkušenostmi se sexuálním obtěžováním nebo násilím.

Témata: Harvey Weinstein Hollywood