ŠOK na Srí Lance! K útoku vůbec nemuselo dojít!

Exploze v kostelech a hotelech na Srí Lance

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. dubna 2019 15:59

K nedělním atentátům na kostely a hotely na Srí Lance se přihlásila teroristická skupina Islámský stát (IS). Informovala o tom dnes agentura Reuters. Podle deníku The New York Times policie o chystaných útocích věděla předem, vládu ale nevarovala.

Islámský stát se k atentátům přihlásil prostřednictvím propagandistické agentury Amak. Tato skupina v posledních letech přijala odpovědnost téměř za všechny velké teroristické útoky ve světě.

Útoky na Srí Lance mají 321 obětí, policie zadržela 40 lidíPočet obětí nedělních teroristických útoků na Srí Lance vzrostl podle nejnovější bilance citované agenturou Reuters na 321. Policie při pátrání po možných pachatelích zadržela již na 40 lidí.

Mezi nimi je i syrský občan, který je ve vazbě. Úřady připisují masakr, kvůli němuž byl v zemi vyhlášen výjimečný stav, místní islamistické skupině s kontakty v zahraničí. Obyvatelé ostrova dnes drželi tři minuty ticha za oběti atentátů, mezi nimiž byly i více než tři desítky cizinců.

Jeden z členů kabinetu zveřejnil výňatky z dopisu šéfa policie, který je datován 11. dubna. Kopii přináší dnešní vydání listu The New York Times. Dopis měl varovat před před plány NTJ spáchat sebevražedné útoky na kostely a na diplomatické misi Indie v Colombo.

Šéf policie se spoléhal na informace, které mu přišly od indických a amerických zpravodajských agentur. Premiér Ranil Wickremesinghe oznámil, že on a jeho vláda nemají žádné informace o varováních. Prioritou je podle něj nyní pozatýkat autory atentátu a zabránit celkové destabilizaci země.

Témata: exploze v kostelech a hotelech na Srí Lance (21.4.2019) srí lanka