Nevinný se cítí Uzbek, který v New Yorku zabil autem osm lidí

Sayfullo Saipov

Autor: stars24.cz

29. listopadu 2017 1:27

Uzbecký přistěhovalec Sayfullo Saipov, který koncem října v New Yorku na stezce pro pěší a cyklisty zabil autem osm lidí a 12 zranil, se cítí nevinen ve všech 22 bodech obžaloby. Před federálním soudcem to dnes podle agentur za Saipovovy přítomnosti řekl jeho obhájce přidělený soudem.

Saipov byl zadržen 31. října bezprostředně po spáchaném útoku. Ve stejný den si také formálně vyslechl obvinění, která před federálním soudem na Manhattanu vznesla prokuratura. Před týdnem proti němu v souladu se zákony vznesla obžalobu velká porota.

V osmi ze 22 bodů je Saipov obžalován z vraždy a ve 12 z pokusů o vraždu. Jeden bod se týká poskytování a pokusu o poskytování materiální podpory teroristickému hnutí Islámský stát a poslední bod zneužití automobilu k útoku.

Za nejzávažnější obvinění z obžaloby hrozí Saipovovi trest smrti, i když zatím není jasné, zda prokuratura bude absolutní trest navrhovat. Americký prezident Donald Trump se v jednom ze svých příspěvků na twitteru pro takovýto postih vyslovil.

Saipov vyšetřovatelům řekl, že postupoval podle návodu šířeného hnutím Islámský stát a že chtěl zabít co nejvíc lidí.

Témata: Teroristický útok v New Yorku (31.10.2017) Sayfullo Saipov