Záhada potopené ponorky ARA San Juan odhaleno?

ponorka ARA San Juan (S-42)

Autor: stars24.cz

28. listopadu 2017 3:51

Před dvanácti dny se potopila ponorka argentinských vojenských námořních sil San Juan. Od té doby se pokoušely vyšetřovací složky zjistit, proč došlo na palubě ponorky k výbuchu. Svoji verzi poprvé od katastrofy zveřejnila samotná Argentina, zprávu přinesla agentura RIA.

K výbuchu prý nejspíš došlo kvůli vysoké koncentraci vodíku v ponorce, to oznámil argentinským médiím jeden z představitelů vojenského námořnictva Argentiny Enrique Balbi.

"Vzhledem k tomu, že došlo k výbuchu, jenž nebyl vyvolaný torpédy, jelikož na palubě San Juan žádná nebyla, dá se předpokládat, že byl způsobený nahromaděným vodíkem," řekl Balbi na tiskové konferenci.

To však nemění nic na tom, že Argentinci zatím nevědí, proč se vodík v takovém množství v ponorce shromáždil.

Mezitím argentinské vojenské síly vyjádřila naději na to, že posádka v ponorce je ještě živá. "Smutníme nad tím, co se stalo lidem na palubě, avšak přes to, že hledání ponorky trvá již 11 dní, nemůžeme vyloučit, je posádka v extrémních podmínkách stále na palubě San Juan žije," oznámil Balbi.

Připomeňme, že argentinská ponorka se potopila 15. listopadu. Na palubě bylo 44 lidí, přičemž se spekuluje, že dva z nich stihli plavidlo opustit před osudným výbuchem.

Záchranný tým tvoří dohromady 10 argentinských vojenských lodí, britský ledoborec a tři americká letadla. Svoji pomoc nabídly Brazílie, Chile, Uruguay a Jihoafrická republika.

Témata: ponorka ARA San Juan (S-42) argentina