Útok blízko základny Bagrám, kde slouží Češi: Čtyři mrtví

Afghanistán

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

9. dubna 2019 9:40 | Aktualizováno: 9. dubna 2019 12:54

Nedaleko základny Bagrám, kde působí i čeští vojáci, došlo včera k sebevražednému útoku hnutí Tálíbán. Na místě zemřeli tři vojáci a jeden další člověk. Příslušníci Armády ČR na misi v Afghánistánu jsou v pořádku, serveru stars24.cz to potvrdila armádní mluvčí.

Včerejší útok na americký vojenský konvoj nedaleko afghánské letecké základny Bagrám, jejíž vnější ostrahu mají na starosti čeští vojáci, si vyžádal čtyři lidské životy. Výbuch improvizované nálože usmrtil tři americké vojáky a jednoho zaměstnance vlády USA. Další tři vojáci byli zraněni a převezeni k ošetření.

Ještě včera česká armáda neměla informace o tom, že by mezi napadenými vojáky byli i Češi, což se dnes potvrdilo. „Všichni vojáci Armády České republiky, kteří jsou momentálně na zahraniční misi, jsou v pořádku,“ uvedla pro stars24.cz mluvčí Armády ČR Magdalena Dvořáková.

K odpovědnosti za útok, který se odehrál po 17. hodině místního času (15:00 SELČ), se přihlásilo radikální hnutí Tálíban. Podle prohlášení, které citovala agentura AP, útok podnikl sebevražedný atentátník, který poblíž základny odpálil auto plné výbušnin.

Bez ohledu na nedávné mírové rozhovory s Američany útočí zástupci Tálíbánu na místní vojáky i členy mezinárodní mise velmi často. Loni v srpnu zemřeli při úroku sebevražedného atentátníka během hlídky v okolí základny Bagrám tři čeští vojáci.

Amerických vojáků padlo od počátku letošního roku dokonce už sedm. Od začátku roku 2015 zde zemřelo už 68 příslušníků americké armády. USA mají v Afghánistánu v rámci mírové mise okolo 14 tisíc vojáků.

Témata: Afghanistán Teroristické útoky v Afghánistánu Armáda České Republiky Americká armáda (U.S. ARMY)