Čaputová už nechce být slovenskou prezidentkou! Vzdá se mandátu kvůli Babišovi!

Zuzana Čaputová

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. dubna 2019 4:44

Nově zvolená slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ještě před svým nástupem do funkce učinila šokující prohlášení. Oznámila, že se vzdává nabytého mandátu a že se novou hlavou státu nestane. Důvodem má být český premiér Andrej Babiš.

Čaputová se rozhodla opustit vody slovenské politiky, do kterých prakticky ani nevstoupila. Důvodem má být inspirace v osobě českého premiéra Andreje Babiše, který původem také pochází ze Slovenska, politice se ale rozhodl věnovat u nás.

Svou roli na tom má i podpora, které se jí dostává v Česku. V prohlášení, které zveřejnily Aprílové noviny, proto uvedla, že by se ráda věnovala politice spíše v Českém prostředí, stejně jako Babiš.

Čaputová proto chce kandidovat na prezidentku, ale České republiky. Vytvořila by tak s Babišem ve vedení Česka slovenský tandem, což je podle ní dobrý základ na realizaci dalších plánů.

O které plány půjde v prohlášení vydaném na 1. apríla neupřesňuje, pravděpodobně by ale mohlo jít o snahy obnovit společný Československý stát, což by se však neobešlo bez mnoha komplikací. 

Jednou z nejzásadnějších by byla otázka společné měny. Zatímco Slovensko používá euro, v Česku se stále platí českými korunami.  Otázkou rovněž zůstává, jak by se vyřešila například problematika časových zón, pokud by se do možného sloučení obou států rozhodla každá země po zrušení střídání času pro jiný čas.

Čaputová své plány v aprílovém prohlášení blíže neupřesňuje, je proto možné, že jde o pouhé spekulace a důvod proč se rozhodla kandidovat v Česku je mnohem prozaičtější. Nelze vyloučit, že jí například neláká povaha Čechů, kteří ve volbách nejvíce podporují slovenské kandidáty, kteří mají problém s čerpáním dotací z Evropské unie.

Témata: Zuzana Čaputová Slovensko 1. duben