Útočník v Londýně bodal do lidí! Skončili v nemocnici!

Policie Velké Británie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

31. března 2019 15:49

Na severu Londýna byli od sobotního večera do dnešního dopoledne pobodáni čtyři lidé, na které pachatel útočil zřejmě kvůli tomu, že byli sami. Policie se domnívá, že všechny čtyři případy má na svědomí ten samý člověk a v souvislosti s nimi jednoho muže zadržela. Kvůli nárůstu počtu útoků nožem dostali britští policisté vyšší pravomoci.

"Oběti byly různého původu a pachatel si je zřejmě vybral pro to, že byly samy a bezbranné," uvedl podle televize Sky News policejní vyšetřovatel. Dodal, že nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o teroristický útok.

Na jednu ženu pachatel zaútočil v sobotu ve večerních hodinách, o čtyři hodiny později pak pobodal jistého muže. Je v nemocnici, ale není v ohrožení života. V kritickém stavu je naopak další muž, který se stal cílem útoku dnes brzy ráno. Dalšího muže agresor pobodal dnes dopoledne, napadený bude mít zřejmě trvalé následky. K obětem se vždy přiblížil zezadu a bodl je do zad.

Policie soudí, že útočníkem mohl být psychicky nemocný člověk. Požádala o pomoc svědky všech čtyř incidentů a vyzvala lidi, aby i nadále byli ostražití.

Británie zažívá výrazný nárůst případů pobodání. Policisté budou kvůli tomu moci nově v sedmi regionech na území Anglie a Walesu, v nichž dochází k většině útoků nožem, využívat rozšířené pravomoci. Pokud policie označí některou lokalitu jako místo hrozícího násilného útoku, nebude muset zdůvodňovat kontroly lidí žádným podezřením a bude moci zastavit a prohledat kohokoli.

"Policisté jsou v první linii boje proti závažnému násilí a je zásadní, abychom jim poskytli správné nástroje pro výkon jejich práce," řekl podle britské BBC ministr vnitra Sajid Javid.

Debaty o podobném posilování policejních pravomocí v Británii vždy vyvolávaly kritiku části společnosti, které vadí jejich údajné zneužívání a šikana etnických menšin.

Podle údajů britského zdravotního systému přibylo za posledních pět let dětí a mladých lidí ošetřených s bodnými zraněními téměř o sto procent. Loni bylo v Británii poraněno nožem nejvíce lidí od doby, co se vedou statistiky; za poslední dva roky zemřelo v zemi po útocích bodnou zbraní 285 lidí.

Témata: Velká Británie útok