KLDR vyměnila pohraničníky v místě, kde zběhl voják

Severní Korea

Autor: stars24.cz

24. listopadu 2017 13:43

KLDR podle všeho vyměnila příslušníky pohraniční stráže v místě, kde minulý týden uprchl ze Severní do Jižní Koreje severokorejský voják. Jeho kolegové na něj vypálili čtyřicítku ran a nejméně pětkrát ho zasáhli; muž se nyní zotavuje v jihokorejské nemocnici. KLDR zřejmě rovněž posílila bezpečnostní opatření v demilitarizovaném pásmu. Jihokorejští a američtí vojáci, kteří zběhovi pomohli a odtáhli ho do bezpečí, byli za svou roli při záchraně uprchlíka oceněni medailemi, napsala dnes agentura Reuters.

Severokorejský voják minulé pondělí projel v terénním voze severokorejské kontrolní stanoviště, ale následně s autem uvázl zřejmě v příkopě. Zběh proto z auta vyskočil a na jihokorejskou stranu utíkal, zatímco severokorejští vojáci na něj ze vzdálenosti pouhých několika metrů zahájili palbu. Na jihokorejské straně pásma uprchlík zkolaboval.

Jihokorejská tisková agentura Jonhap napsala, že podle nejmenovaných zdrojů z rozvědky vyměnila KLDR ve společném bezpečnostním území (JSA) demilitarizovaného pásma celou svou jednotku o síle 35 až 40 mužů, která byla v době incidentu ve službě. Jihokorejské ministerstvo obrany a Velitelství OSN (UNC) uvedly, že tuto zprávu nemohou potvrdit.

Zdroj z tajných služeb rovněž agentuře Jonhap řekl, že Severní Korea patrně dočasně uzavřela most, přes který zběh přejel vojenským džípem při svém dramatickém útěku na opačnou stranu hranice. Podle zdroje se KLDR zřejmě chystá instalovat na most bezpečnostní bránu, a zpřísnit tak kontrolu.

Americký chargé d'affaires v Jižní Koreji Marc Knapper zase zveřejnil na svém twitterovém účtu fotografii, na níž jsou vidět severokorejští dělníci, jak lopatami hloubí pravděpodobný zákop v místech, kde zběh překročil hranici.

Společné bezpečnostní území (Joint Security Area, JSA) se nachází uprostřed demilitarizovaného pásma zvaného Pchanmundžom. Měří necelou polovinu kilometru čtverečního a jeho středem probíhá demarkační linie dělící území na severní a jižní sektor. Severokorejští a jihokorejští vojáci jsou zde od sebe vzdáleni pouhých pár metrů.

Témata: Severní Korea (KLDR) Severokorejské zbraně