Letěli na jih, přistáli na severu! Navigační chyba britských pilotů baví celý svět!

British Airways, ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

26. března 2019 12:23 | Aktualizováno: 27. března 2019 10:55

Po fatálních malérech světových aerolinek s letouny Boeing 737 MAX plní stránky médií o poznání úsměvnější příhoda, která se týká letecké dopravy. Včerejší let British Airways z Londýna do Düsseldorfu měl totiž nečekanou mezizastávku. Ta přitom vůbec nebyla po cestě mezi oběma městy.

Neuvěřitelný let za sebou mají cestující aerolinek British Airways, kteří nastoupili na palubu letounu, který se měl z anglického Londýna vydat směrem na jih do Německa. Po přistání se ale ocitli naopak na severu od metropole na Temži ve skotském Edinburghu. Co se stalo? Dělali si snad palubní přístroje, co se jim zachtělo?

Ne, za všechno údajně může chyba v letovém řádu. „Omluvili jsme se zákazníkům za narušení jejich cesty a budeme je individuálně kontaktovat,“ citovala zástupce britských aerolinek BBC. „Cestující jsme dopravili letem číslo BA3271 do Düsseldorfu s nedobrovolnou zastávkou v Edinburghu,“ vyjádřila se německá společnost WDL, kterou aerolinky považují za viníka.

Právě její zaměstnanci měli zadat špatný letový plán, protože omylem zkopírovali nedělní let stejného stroje do Edinburghu i na pondělí. Posádka pak v letovém plánu viděla skotské město jako cílovou destinaci a pouze se řídila pokyny. I cestující brali zprvu hlášení personálu o cestě do Edinburghu jako vtip.

Jedna z cestujících, Sophie Cooková, konstatovala, že pasažérům vše došlo až po přistání na letišti ve Skotsku. Chybu si nakonec uvědomila i posádka. „Pilot řekl cestujícím, aby zvedli ruku, pokud chtěli do Düsseldorfu. Všichni ruku zvedli. Pak prohlásil, že netuší, jak se něco takového mohlo stát. Řekl, že se mu to dosud nestalo a že posádka se snaží přijít na to, co dělat,“ popsala Cooková.

Cestující následně strávili více než dvě hodiny na palubě letadla se zavřenými toaletami a bez jídla, až poté konečně zamířili do Německa. British Airways pouze uvedli, že zdraví pasažérů nebylo ohroženo. Zdali budou cestující moci požádat o odškodnění, zůstává zatím nejasné.

Témata: British Airways letectví