Drama u břehů Norska: Z výletní lodi kvůli vlnobití evakuují 1300 pasažérů!

plavidlo Viking Sky 7

Autor: ČTK, stars24.cz

23. března 2019 18:50

O evakuaci svých 1300 pasažérů požádala výletní loď, která se dnes kvůli poruše motorů dostala do problémů u západního pobřeží Norska. Signál nouze vyslalo plavidlo Viking Sky, které bylo za bouřlivého počasí a silného vlnobití volně unášeno do oblasti Hustadvika, která je jedním z nejnebezpečnějších úseků norského pobřeží, oznámila agentura DPA.

Norská námořní záchranná služba sdělila, že na cestě do dané oblasti je několik vrtulníků a lodí. Čtyři helikoptéry mají kyvadlově přepravovat pasažéry z ohroženého plavidla na pevnou zem. "Evakuovat všechny (cestující) zabere nějaký čas," řekl agentuře AFP šéf policejní operace Tor Andre Franck.

"Loď má jen jeden fungující motor a vane dosti silný vítr. Dáváme proto přednost tomu, aby lidé byli na pevné zemi, než na palubě plavidla," dodal. Kolem 15:30 SEČ byla podle něj evakuována vrtulníkem zhruba stovka pasažérů.

"Loď spustila kotvu a jeden z jejích motorů funguje. V daném okamžiku se nachází kolem dvou kilometrů od pobřeží," řekl mluvčí záchranného střediska Einar Knutsen stanici NRK. Žádné zranění osob na lodi nebylo podle něj zatím hlášeno.

Témata: plavidlo Viking Sky norsko Výletní lodě Lodní nehody Moře