Jaký důchod dostanete za jediný den v práci? Seniorka už to ví!

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

22. března 2019 13:21 | Aktualizováno: 24. března 2019 5:08

Jak velký důchod budete pobírat, pokud strávíte v zaměstnání jen jediný den? Důchodkyně ze sousedního Polska už to ví, každý měsíc neobdrží ani korunu. O případu informovala tamní televize TVN24, jak se ženě daří, ovšem neuvedla.

Jen dva groše, tedy v přepočtu 12 českých haléřů, pobírá každý měsíc dvaašedesátiletá žena z města Bilgoraj na jihovýchodě Polska. Jde o aktuálně nejnižší penzi, kterou naši sousedé vyplácejí. Zmíněná důchodkyně odpracovala ve svém životě pouze jediný pracovní den.

V závěsu za ní je penzistka ze Štětína na druhém konci země, která pobírá dvojnásobek. Pět grošů pak dostává důchodkyně ze Sosnowce, která strávila dva dny na školení pořádaném úřadem práce. Mezi muži kraluje sedmašedesátiletý senior z Lodže, jehož důchod činí šest grošů. První pětku uzavírá penzistka z Rybniku, která bere deset grošů.

Nejvyšší penze v zemi přitom činí neuvěřitelných 22 200 zlotých (133 tisíc korun). Takový důchod pobírá šestaosmdesátiletá žena z Bydhoště, která navíc nadále pracuje. Je totiž předsedkyní představenstva jedné významné společnosti.

Štědře honorované vůdčí pozice ve firmách vynesli do nejlepší pětky ještě další dva ředitele. Vysoké důchody pak v Polsku pobírají ještě profesorka a vědec s pracovními zkušenostmi v délce šesti desetiletí.

Mluvčí ústavu, který má vyplácení důchodů na starosti, vysvětlil, že penze se ze zákona musí vyplatit i za jednou odvedený příspěvek na sociální pojištění. Minimální důchod 1100 zlotých však stát zaručuje až po odpracování 20 let u žen a 25 let u mužů. Jinak stát vyplácí jen částku vyplývající z nahromaděného kapitálu.

Témata: důchody důchodci Polsko