Osud vězněné Terezy H.: Znásilnění, HIV, infekční nemoci

Tereza H. zadržená v Pákistánu 12

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

22. března 2019 10:30 | Aktualizováno: 23. března 2019 19:21

To, že vězení není žádná procházka růžovým sadem, je asi všem jasné. V případě pákistánského vězení jde ale doslova o život! Češka Tereza si má odsedět 8 let a 8 měsíců. A bude ráda, pokud vyvázne se zdravou kůží!

V pákistánských věznicích panují naprosto nevyhovující hygienické podmínky. A lepší to není ani pokud jde o bezpečnost!

Ženskou část věznice Kot Lakhpat tvoří jednopatrová budova, která nemá pořádnou ventilaci ani vytápění. Vzhledem k tomu, že v létě se tu teploty pohybují kolem 48 stupňů Celsia a v zimně klesají až na 2 stupně Celsia, je to celkem problém. V celách jsou dvoupatrové palandy a pouhých šest umýváren/toalet, které nevyhovují ani minimálním hygienickým standardům!

A to není zdaleka to nejhorší. Podle zprávy vydané Programem OSN pro HIV/AIDS (UNAIDS) obecně nepanují v pákistánských věznicích příznivé podmínky – obzvláště pokud jde o cizince. Ve věznicích dochází k nezákonnému užívání drog prostřednictvím nebezpečných injekčních stříkaček. Navíc se tu tetuje kontaminovanými nástroji.

Na denním pořádku je také násilí, znásilnění a nechráněný sex! I proto patří vězni k těm nejohroženějším skupinám, pokud jde o šíření HIV a AIDS. Velká část lidí se nakazí ještě před uvězněním, za mřížemi pak virus dál šíří. Spolu s HIV se pak mezi vězni šíří i žloutenka a další infekční onemocnění!

„Vězni mají často omezený přístup ke zdravotní péči, dostávají špatnou výživu a existuje tu vysoké riziko přenosu nemocí prostřednictvím vzduchu a krve,“ popisuje zpráva, co čeká Terezu. A v takových podmínkách má Češka za pašování drog strávit příštích téměř devět let!

Ženy jsou na tom prý dokonce ještě hůře než muži. „Strach ze stigmatizace také odradí mnoho vězňů žijících s HIV od hledání lékařské pomoci a léčby. I podezření na pozitivní výsledek testu může vést ke stigmatizaci, což sebou nese sociální izolaci a násilí od ostatních vězňů a někdy i ze strany vězeňského personálu,“ popisují experti, jak to v pákistánských věznicích chodí!

S ohledem na to všechno je pravděpodobné, že si Tereza bude přát odsedět svůj trest doma. Česko sice nemá s Pákistánem uzavřenou o vydávání odsouzenců, česká diplomacie přesto slibuje, že učiní vše, co bude v jejich silách.

„Pokud si odsouzená Češka požádá u pákistánských úřadů o předání k výkonu trestu do ČR, pak ČR podnikne všechny nezbytné kroky to tomu, aby mohla být k výkonu trestu do ČR předána,“ uvedl pro stars24.cz Robert Řehák z tiskového odboru ministerstva zahraničí. Ten také dodal, že ČR s Pákistánem o této dohodě jedná.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán Věznice hiv aids Znásilnění Násilí