TA SI UŽIJE: Jaké podmínky panují ve vězení, kde má Tereza strávit skoro 9 let?

Tereza H. zadržená v Pákistánu po vynesení verdiktu 8

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

21. března 2019 11:11 | Aktualizováno: 21. března 2019 11:58

Když soudce vynesl verdikt, Tereza se rozplakala! A není se do divit! V pákistánském vězení má strávit 8 let a 8 měsíců. Podle všeho stráví dlouhou dobu ve vězení s naprosto nevyhovujícími podmínkami.

Tereza byla ve středu od soudu převezena zpět do věznice Kot Lakhpat, kde od loňského ledna čekala na verdikt. Pákistánské věznice se s těmi českými nedají srovnat. Jak to v této věznici chodí, popsal Khalid Manzoor Butt z univerzity v Islamabádu, který o tom v roce 2014 sepsal článek do magazínu South Asian Studies.

Jeho text dokládá, že zařízení není právě v souladu s pravidly OSN. Poukazuje na to, že i když má ženská část věznice kapacitu jen pro 30 až 40 žen, běžně jich tam bývá až trojnásobné množství. V dobu, kdy expert podmínky zkoumal, bylo v celách uvězněno 133 žen. Z nich 5 % mělo trest nižší než 25 let a 63 % žen mělo trest delší než 25 let. Zbytek byl stíhán jen vazebně.

Ženskou věznici podle něj tvoří jednopatrová budova, která nemá pořádnou ventilaci ani vytápění, což je problém, protože v létě se teploty v oblasti pohybují kolem 48 stupňů Celsia a v zimně klesají až na 2 stupně Celsia.. V celách jsou dvoupatrové palandy. „Celkem je zde 6 umýváren/toalet, které jsou nehygienické a mají nedostatečnou kapacitu.

Režim ve věznici je pevně stanoven, budíček je v 5:00 a snídaně s půl hodiny později. Poté mají vězni volno – v té době se většinou koupou a perou prádlo Vězni mají k dispozici malé skříňky, kam si mohou zamykat cennější věci. Hlavní jídlo se pak podává v 11:00, obvykle se skládá hovězího masa, čočky a zeleniny.

Některým vězňům nosí rodiny další jídlo, věznice je v tomto nijak neomezuje. Nemají ovšem možnost si ho nikde připravit, protože nemají k dispozici kuchyňku. Občas proto vaří na venkovním ohni. Ve 4 hodiny odpoledne dostanou večeři a pak jsou zamčené v celách.

Trestankyně si samy musí uklízet cely i další společné prostory – včetně záchodů a umýváren. Dozorci jsou přísní – za porušení vězeňského řádu může provinilec skončit „v díře", tedy v cele o rozměrech 1,2 x 1,8 metru, která nemá žádná okna.

Po převozu Terezu podle informací podle Blesku vyšetřil lékař, který nařídil odebrat Češce krev. Všechny testy prý byly v normě a Tereza je tak v dobré kondici. Jenže s ohledem na to, jaké podmínky ve věznici panují, se to může brzy změnit!

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán Věznice