V Pakistánu to nandali Tereze H.: Teď už se nesměje! Hlavně ji nepouštějte do Česka!

Tereza H. zadržená v Pákistánu po vynesení verdiktu 14

Autor: Klára Dosedělová, stars24.cz

20. března 2019 12:57 | Aktualizováno: 21. března 2019 5:19

O proces s Terezou H. se zajímají nejen česká, ale i světová média. V Pákistánu se kvůli ní strhla hodně tvrdá debata. Podle mnohých by si měla Česka odsedět trest celý a v pákistánském vězení - protože zákony přece platí pro všechny!

O tom, že soud mladé Češce udělil trest ve výši 8 let a 8 měsíců informují i média na Slovensku. „Pákistánský soud rozhodl: Tereza, kterou zadrželi s kufrem plným drog, zná svůj trest,“ píše server deníku Nový čas. „Osud heroinové Terezy je zpečetěn, v Pákistánu padl tvrdý trest!“ píše server Topky.sk. Ten také zdůrazňuje, že soudce Šahzád Raza, který verdikt v Terezině případě vynesl, je známý svým tvrdým přístupem vůči křesťanům.

Velké téma je proces s Terezou i v samotném Pákistánu! Věnuje se mu řada tamních zpravodajských serverů, některé dokonce zveřejnily i video s plačící Terezou! „Případ pašování heroinu: Česká modelka Tereza odsouzena na osm let ve vězení,“ píše server Urdu Point. Ten také zmiňuje, že si Tereza při jednom z líčení postěžovala, že za rok ve vězení přibrala 10 kilogramů.

Pákistánský server geo.tv přinesl dokonce i video Terezy, na kterém je vidět, jak mladá Češka po vynesení verdiktu orní slzy. „Soud ve svém rozsudku prohlásil, že obžaloba byla úspěšná, když potvrdila, že se žena dopustila pašování heroinu a že nemohla prokázat svou nevinu,“ cituje přísného soudce server.

Na anglicky píšícím pákistánském serveru Dawn se pak kvůli Tereze rozjela i velmi bouřlivá diskuze. Našli se v ní tací, kteří se Češky zastali. „Nechte ji odjet do její země a nechte je rozhodnout o jejím osudu,“ navrhuje jeden z pákistánských čtenářů. „Propusťte ji z humanitárních důvodů,“ přidal se další.

„V tomto případě by měla být poslána do své země, aby si tam odseděla trest. Možná tamní policie zjistí, kdo stojí nad ní. 9kg je velké množství. Toto množství pašuje pouze dealerská organizace,“ je přesvědčen další diskutující.

Jiní ale trvají na tom, že pravidla musí být dodržována. „Spravedlnost musí zvítězit, nikdo nesmí být nad zákonem. Výborně,“ pochvaloval si odsouzení další z Pákistánců. „Proč by ji měli pustit nebo nechat odjet? Jen proto, že je bílá? Jak to, že jí někdo do zavazadel strčil téměř 10 kg heroinu a ona ten rozdíl necítila? Pravidla musí platit pro všechny. Jsem rád za tento verdikt,“ nemilosrdně napsal další diskutující na pákistánském serveru.

A další se do Terezy dokonce pořádně navezli: „Teď už se nesměje,“ poznamenal jeden z čtenářů. „Ujistěte se, že si odsedí celý trest,“ přisadil si další.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán Drogy Media