Dcera Maddie 12 let nezvěstná! Teď konečně nová stopa?

Madeleine McCannová v den, kdy zmizela.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

19. března 2019 12:20 | Aktualizováno: 19. března 2019 17:02

Rodiče Madeleine McCannové se už dvanáct let snaží zjistit, jestli je jejich dcera stále naživu. Teď mají další naději, že případ jejich dcery konečně získá rozuzlení. Portugalská policie je na stopě muže, který má na svědomí sérii únosů dětí. Jedním z nich mohla být i Maddie.

V květnu uplyne 12 let od chvíle, co z hotelového pokoje během rodinné dovolené v portugalském Praia da Luz zmizela tříletá Madeleine McCannová. K podezřelým patřili krátce i její rodiče, teď se však objevují nové okolnosti případu. Podle britského deníku Daily Mail se mohla stát obětí zvrhlíka, který měl v době útoku přes obličej chirurgickou roušku.

Tuto skutečnost odhalil nový dokument americké platformy Netflix, policie se navíc obává, že Madeleine byla jen jednou z mnoha obětí tohoto muže. Ten má mít na svědomí až 28 útoků v okruhu zhruba 60 kilometrů od inkriminovaného hotelu v portugalském Algarve. Vybírat si přitom měl především britské rodiny.

Maskovaný muž se podle vyšetřovací verze plížil do hotelů a pronajatých nemovitostí. Vyšetřovatelé Anthony Summers a Robbyn Swan, autoři knihy o celém připadu, uvedli, že muž patřil mezi podezřelé, kterých bylo nejméně dvanáct. Vyšetřování odhalilo přinejmenším 28 případů, kdy se sexuální násilník zaměřil na Brity.

„V jednom případě, se kterým jsme se setkali, rodiče spali v ložnici a jejich dvě dcery, jedenáctiletá a sedmiletá, spaly ve vedlejším pokoji. Muž přišel a položil se na postel vedle mladšího dítěte. Holčička pak rodičům řekla, že měl na sobě nějakou lékařskou masku. Zeptala se ho: ‚To jsi ty, tati?‛ Anglicky odpověděl, že ano, ale zněl jako cizinec,“ tvrdí Summers.

Policie teď operuje s verzí, že to samé se mohlo přihodit i malé Maddie, kterou rodiče uložili ke spánku na hotelu s jejími dvěma sourozenci a odešli do restaurace. Po návratu už Madeleine v pokoji nebyla, dveře a okno byly otevřené. S vyšetřováním finančně pomáhala i britská vláda, ale od osudové noci o holčičce nikdo nic neví. Přesto se její rodiče nevzdávají.

Případ si vysloužil značnou pozornost médií, která pomáhala s pátráním. Rodinu podpořili známí britští politici, ale i sportovci, především pak fotbalisté. O věc se zajímali třeba David Beckham nebo Cristiano Ronaldo.

Témata: Únos Madeleine McCannové Madeleine McCannová