Francouzi zadrželi dalšího českého kamioňáka! Mezi nákladem měl migranta!

kamiony

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

18. března 2019 20:43

V neděli 17. března byl pro podezření z pašeráctví ve Francii vzat do předběžné vazby další český řidič kamionu. Jednoho migranta ve voze objevila až hlídka se psy přes náhodné prohlídky, oficiální kontrolou řidič chvíli předtím totiž bez problémů prošel, protože měl v pořádku všechny dokumenty a vniknutí černého pasažéra nic nenasvědčovalo. Díky intervenci europoslance Zdechovského (KDU-ČSL), který pro řešení oslovil i českou diplomacii, byl ale řidič už propuštěn a bude dále vyšetřován na svobodě. Zdechovský to uvedl v prohlášení, které má server stars24.cz k dispozici,

„Stavěl jsem naposledy v pátek večer ještě v Belgii, tam jsem si všiml uvolněného plachtoví, proto jsem po dohodě se šéfem kamion otevřel a vše přímo uvnitř kontroloval. Nikoho jsem si nevšiml, zboží bylo nepoškozené, tak jsem vůz zase zavřel a jel do Calais, kde až druhá namátková kontrola běžence objevila. Pes neštěkal, takže celníky buď musela zaujmout česká SPZ nebo si všimli, že vůz neměl plombu, která je prý nově ve Francii povinná pro úplně všechny vozy, nevím. V každém případě mě okamžitě vzali do vazby a vůbec jsem nevěděl, co se mnou bude dál,“ popisuje řidič z Chebu Matouš K.

Zdechovského v pondělí ráno o případu informoval zaměstnavatel řidiče, protože od něho kvůli zadržení neměl žádné zprávy. Zdechovský pak obratem zavolal do Calais a kontaktoval i ministra zahraničí Tomáše Petříka, s nímž už spolupracuje na případu Jiřího Sagana, který za údajné pašování bohužel stále sedí ve francouzském vězení a čeká na odvolací soud. Do řešení se tak zapojila i česká diplomacie.

„Pan K. byl teď propuštěn a mohl náklad i odvézt do Británie. Zhruba za tři měsíce jej čeká soud, kam se musí dostavit. Co jsem mluvil s francouzskou policií, tak ho za pašeráka nepovažují a předpokládá se proto jen pokuta a zákaz vstupu do Francie. Řidiči dáme tipy k obhajobě, doporučíme advokáta a ještě se tak pokusíme případnou sankci co nejvíce zmírnit,“ říká Zdechovský, kterého velmi potěšila informace, že řidiči byla poskytnuta kvalitní česká překladatelka: „To je od případu pana Sagana i několika dalších řidičů obrovský posun a mám proto naději, že už si francouzská policie nebude plést Čechy s Čečnou.“

Díky za poklonu. Je to důkaz, že za naše občany bojujeme. Jsem rád za spolupráci. https://t.co/x34akWu2dG

— Tomáš Petříček (@TPetricek) 18. března 2019

Do Británie už jezdit nebudeme

„Jsme malá firma a do Británie příliš nejezdíme, chtěli jsme jen vypomoci jednomu z partnerů, který nás požádal o pomoc, protože zrovna neměl řidiče ochotného do Británie jet. Teď už se tam budou bát jezdit ale úplně všichni, vniknutí migrantů se prostě nedá 100% zabránit,“ říká dopravce Tomáš Bauer a děkuje Zdechovskému za promptní pomoc a za to, že situaci řidičů dlouhodobě řeší a snaží se dosáhnout systémového zlepšení.

„Chtěl bych apelovat na všechny řidiče, co jezdí do Británie, opravdu je nutné dávat si obrovský pozor a při jakémkoliv podezření okamžitě volat policii, jinak je člověk za pašeráka a jde sedět ani neví jak,“ varuje závěrem zadržený řidič.

Témata: Francie Česká republika Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/ Tomáš Petříček kamiony migrace