Kdo střílel do cestujících v tramvaji? Policie dopadla údajného útočníka z Utrechtu!

Gökman Tanis (střelec z Utrechtu)

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

18. března 2019 15:27 | Aktualizováno: 18. března 2019 21:28

V souvislosti se střelbou v tramvaji v Utrechtu policie zadržela sedmatřicetiletého muže. Gökmen Tanis se narodil v Turecku a pravděpodobně jde o pachatele útoku, při kterém zemřeli tři lidé.

Úřady krátce po střelbě vyzvaly ty, kteří ví, kde se Tanis nachází, aby se obrátili přímo na ně. „Nepřistupujte k němu sami, ale okamžitě zavolejte na tísňovou linku,“ apeluje policie na občany s tím, že muž je nebezpečný. 

Policie mezitím v Tichelaarslaanu poblíž Boomgaardlaanu objevila červený Renault Clio, kterým podle všeho pachatel z místa střelby uprchl. Vozidlo stálo asi pět kilometrů od místa útoku.

Žena, která vůz objevila, médiím řekla: „Vůz byl nějakou dobu nastartovaný, až tři hodiny měl zapnutý motore, okno bylo mírně otevřené a z něj visel vzkaz. Co na něm bylo, prozradit nechtěla. „Četla jsem poslední řádek, ale raději neřeknu, co se tam psalo,“ uvedla. Kvůli možné hrozbě výbuchu policisté auto pořádně prozkoumali.

Policisté zatím nevyloučili, že dopolední střelbu v tramvaji mělo na svědomí více pachatelů. Nasvědčují tomu i očitá svědectví, podle kterých z místa čin utíkalo hned několik lidí. Úroveň teroristické hrozby v regionu Utrecht byla zvýšena na nejvyšší, tedy pátou, úroveň

Policie během dne občany vyzvala, aby nevycházeli z domu. Uzamčeny byly i místní školy a náboženská zařízení, úřady doporučily nikoho nepouštět dovnitř ani ven.

Odpoledne úřady zveřejnily dobrou zprávu - podezřelý Turek byl dopaden. Díky tomu mohl být po zadržení podezřelého střelce snížen stupeň ohrožení teroristickým činem. 

Kromě Tanise policie při domovních prohlídkách v Utrechtu zadržela ještě dalšího muže. V jakém vztahu je k údajnému střelci, zatím není jasné. Jasno zatím není ani o motivu. Policie nejprve hovořila o možném teroristickém útoku, poté se objevily spekulace o zločinu z vášně. 

Témata: Gökman Tanis (střelec z Utrechtu) střelba v tramvaji v Utrechtu (18. 3. 2019) Nizozemí