Střelba v tramvaji v Utrechtu: Tři lidé jsou mrtví a další zranění!

Střelba v tramvaji v Utrechtu

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

18. března 2019 11:40 | Aktualizováno: 18. března 2019 15:13

Nizozemská policie zasahuje v Utrechtu. Neznámý útočník začal střílet v tramvaji, zemřeli tři lidé, několik dalších je zraněno. Policie prověřuje „možný teroristický motiv“. Ve městě byl také vyhlášen nejvyšší stupeň teroristické hrozby.

Podle nizozemského serveru AD střelec zaútočil v tramvaji, na místě zasahuje protiteroristická jednotka i tři vrtulníky. Média i policie hovoří o zraněných, jejich stav ani počet ale zatím není znám. Podle RTV jsou někteří ve vážném stavu.

Tři lidé útok nepřežili. "Oběť byla zakryta prostěradlem a ležela na kolejích mezi dvěma vozy," cituje holandská tisková agentura ANP jednoho ze svých reportérů, který je na místě střelby.

Podle dalších zpráv bylo zraněno dalších šest až devět lidí. Místní nemocnice aktivovala krizový plán. 

Mass #shootings go on !!!Another #shooting !!!Now in a tram in #Utrecht #Netherlands !!! pic.twitter.com/DHq7NYlqK5

— T R B Rajaa (@TRBRajaa) 18. března 2019

V médiích a na sociálních sítích se objevily snímky tramvaje stojící uprostřed křižovatky, kterou obklopují vozidla záchranné služby.

Schietincident op het #24oktoberplein. Meerdere gewonden gemeld. Hulpverlening gestart, meer informatie volgt z.s.m. Volg berichtgeving via @politieutrecht

— Politie Utrecht (@PolitieUtrecht) 18. března 2019

Policie střelbu potvrdila, k incidentu došlo v 10:45. Další detaily ale zatím neupřesnila. Dodala pouze, že střelec je na útěku a že bezpečnostní složky po něm pátrají. Policie nevyloučila terorismus ani možné spojení s pátečním teroristickým útokem v Christchurchu. 

Později úřady doplnily, že v souvislosti s činem pátrají po sedmatřicetiletém Turkovi Gökmanu Tanisovi. Policie jeho fotografii zveřejnila na twitteru a lidi vyzvala, aby se k němu nepřibližovali. Pokud ho uvidí, mají ihned zkontaktovat policii. 

De politie vraagt u uit te kijken naar de 37-jarige Gökman Tanis (geboren in Turkije) in verband met het incident vanmorgen aan het #24oktoberplein in Utrecht. Benader hem niet zelf maar bel direct de opsporingstiplijn 0800-6070 pic.twitter.com/QZ88s3Wl0k

— Politie Utrecht (@PolitieUtrecht) 18. března 2019

Ke střelbě došlo v rezidenční čtvrti v oblasti 24 Oktoberplain. Policisté proto vyzvali občany, aby se místu pokud možno vyhýbali a nechali příslušníky bezpečnostních složek dělat jejich práci. Policie nařídila zavření škol a náboženských institucí ve městě, nejezdí tramvaje a ostatní doprava je výrazně omezena. Lidé mají zůstat doma a až do odvolání nevycházet. Zpřísněná opatření byla zavedena i v jiných částech země, opatření se dotkla letišť a klíčové veřejné infrastruktury.

Po činu pátrali policisté po červeném autě, v němž mohl pachatel z místa činu odjet. V tuto chvíli obklíčili jednu z budov vzdálených několik set metrů od místa střelby. V ní by podle nizozemských médií měl být útočník ukryt. 

Net te horen gekregen dat we pand niet uit mogen. En weg moeten blijven bij de deuren en de liften pic.twitter.com/dqeTUYEydj

— Jacek Magala (@jacekmagala) 18. března 2019

Podle médií je možné, že útočníků bylo více. Podle očitého svědka Jimmyho de Kostera jedna z žen padla k zemi a křičela: „Nic jsem neudělala“.

„Jel jsem z práce, když se to stalo. Stál jsem na semaforech na náměstí a viděl jsem ženu, myslím, že jí bylo mezi 20 a 35 lety. V tu chvíli jsem slyšel třikrát bang, bang, bang. Čtyři muži šli velmi rychle k ní a snažili se ji odtáhnout do bezpečí. Pak jsem slyšel bang, bang, bang a ti muži onu ženu pustili,“ popisuje svědek. Z jeho slov také vyplývá, že útočníků bylo více a že každý utíkal jiným směrem. 

Nizozemský premiér Mark Rutte oznámil, že vláda v současné době vede krizové jednání.

Témata: střelba v tramvaji v Utrechtu (18. 3. 2019)