50 mrtvých byl jen začátek? Útočník z Nového Zélandu měl děsivý plán!

Teroristický útok v Christchurch

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

16. března 2019 11:20

Australan Brenton Tarrant, který je hlavním podezřelým v případu páteční střelby ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, chtěl v masakru dál pokračovat, zadržela ho ale policie. Podle agentury Reuters to dnes uvedla novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

"Útočník byl mobilní, u sebe v autě měl další dvě palné zbraně a měl jasně v úmyslu v útocích pokračovat," řekla novinářům Ardernová, která dnes navštívila postižené město Christchurch a setkala se tam s místní muslimskou komunitou. Podle Ardernové byl útočník zadržen 36 minut poté, co policie obdržela první telefonát s hlášením o střelbě.

Policejní komisař Mike Bush na tiskové konferenci prohlásil, že se Tarrant nevzdal policii dobrovolně. Policisté do jeho auta záměrně narazili a následně ho vyvlekli ven.

"Osoba, která byla zatčena, se nechtěla nechat zatknout," řekl Bush a ocenil přitom policisty i řadové občany, kteří se útočníkovi odvážně postavili.

Při střelbě ve dvou mešitách ve městě Christchurch zahynulo nejméně 49 lidí, dalších 48 osob utrpělo zranění. Premiérka Ardernová uvedla, že šlo o dobře plánovaný teroristický čin. K němu se přihlásil 28letý Australan. V manifestu zveřejněném před útoky napal, že ho k činu přivedly protiimigrační motivy.

Témata: Nový Zéland teroristický útok v Christchurch (Nový Zéland 15.3.2019) Brenton Tarrant (útočník z Christchurch)