Brutální důvod odhalen! Proč Brenton Tarrant postřílel 49 lidí v Christchurch?

Brenton Tarrant

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. března 2019 18:23 | Aktualizováno: 15. března 2019 22:29

Touhu k násilné odplatě u Australana Brentona Tarranta, který se přihlásil k dnešnímu masakru v novozélandském městě Christchurch, podnítila i návštěva Evropy. Tarrant v manifestu, který před činem zveřejnil, napsal, že ho rozzuřil pohled na přistěhovalce ve francouzských městech. Jako moment, kdy se rozhodl pro násilí, pak označil teroristický atentát Uzbeka ve Stockholmu v roce 2017, při kterém zahynula jedenáctiletá Ebba Akerlundová.

Po návštěvě západní Evropy, během které se stal zmíněný incident ve Stockholmu, začal Tarrant plánovat útok. Udeřit ve městě Christchurch se prý rozhodl před třemi měsíci.

Australan v manifestu uvádí, že není členem žádné organizace, ale s několika nacionalistickými uskupení sympatizuje. Označil se také za fašistu a environmentalistu.

Za osobu, která ho ovlivnila nejvíce, považuje černošskou americkou konzervativní politickou aktivistku Candace Owensovou. Ta je hlasitou kritičkou hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží), které upozorňuje případy policejního násilí na černoších v USA. Americkou Demokratickou stranu pak Owensová obviňuje, že černochům vymývá mozek a jen je podporuje v jejich roli obětí. Owensová mezitím na twitteru pohrozila médiím žalobou, pokud by se o ní informovala jako o někom, kdo útoky na Novém Zélandu inspiroval.

O Tarrantovi je podle televize ABC News známo, že vedle Evropy navštívil i Asii, mimo jiné Severní Koreu. V manifestu se pak Australan zmiňuje o Číně, která nejvíce odpovídá jeho politickým a sociálním hodnotám.

Témata: teroristický útok v Christchurch (Nový Zéland 15.3.2019) Brenton Tarrant (útočník z Christchurch)