Okupace Československa? Medveděv řeší provokaci v článku!

Dmitrij Medveděv

Autor: stars24.cz

22. listopadu 2017 15:23

Ruský premiér Dmitrij Medveděv se distancoval od článku na ruském armádním webu, který obhajuje sovětskou intervenci do Československa v roce 1968. Kontroverzní článek, který v úterý na svém serveru zveřejnila ruská armádní televize Zvezda, dnes na webu dostupný není.

Prohlásil, že text neodráží stanovisko ruského vedení a je osobním názorem autora. Medveděva o vyjádření požádal český prezident Miloš Zeman, který se s ním dnes sešel.

Podle Zemana, který Medveděvovi na schůzce předal kopii článku, je text urážkou českého národa. "Někteří politici v Praze navrhují vrátit se. Domnívám se, že je to nesmysl," řekl prezident.

Článkem "šílence" by se prý Zeman nezabýval, kdyby nevyšel v době jeho státní návštěvy v Rusku. "Chci, abyste veřejně prohlásil, že to nemá nic společného se stanoviskem (ruské) vlády," dodal Zeman.

Ruské vedení podle Medveděva do práce novinářů nezasahuje. Text je osobním názorem autora, což uvedla i redakce webu a stejný názor má ruské vedení. Článek neodráží oficiální ruské stanovisko vyjádřené už v roce 1993, které v roce 2006 potvrdil prezident Vladimir Putin.

Materiál, v němž autor chválil sovětskou invazi, vyvolal bouřlivou odmítavou reakci české politické scény. Ohradil se i prezident Miloš Zeman, který je právě nyní na státní návštěvě Ruska a podle něhož je článek činem "novinářského šílence s vylízaným mozkem". Redakce serveru dnes zdůraznila, že její web slouží jako fórum pro vyjádření různých názorů.

Leonid Maslovskij ve zmíněné stati mimo jiné tvrdí, že "vstup vojsk do Československa (v roce 1968) nedovolil Západu uskutečnit státní převrat podle technologie uskutečněné za 'sametových' revolucí a zachoval na více než 20 let život v míru za souhlasu všech národů Varšavské smlouvy". Za takový čin by podle Maslovského mělo být Československo Sovětskému svazu vděčné.

Server Zvezda již v úterý podotkl, že jde o osobní názory autora, které nelze ztotožňovat s názory redakce. V dnešním vyjádření redakce píše, že web armádní televize slouží jako diskuzní fórum, pro vyjádření různých postojů. Redakce zároveň dodává, že názory na události takzvaného pražského jara se různí a některé jeho aspekty stále nejsou jednoznačné. Redakce rovněž ujišťuje, že nadále počítá s upevňováním česko-ruských vztahů.

Témata: Dmitrij Medveděv Rusko okupace 1968 Československo