Vrah Kuciaka nalezen? Policie obvinila tohohle muže z objednání vraždy!

Ján Kuciak s přítelkyní Martinou Kušnírovou

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. března 2019 13:06 | Aktualizováno: 14. března 2019 14:24

Slovenská policie podle tamních médií obvinila podnikatele Mariána Kočnera z objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.

Slovenská policie již loni na podzim zadržela a obvinila z vraždy Kuciaka a jeho partnerky čtyři osoby. Podle policie jde o vykonavatele vraždy Tomáše Szabóa, řidiče Miroslava Marčeka, objednavatelku Alenu Zsuzsovou a zprostředkovatele Zoltána Andruskóa.

Dosud se vyšetřovatelům ale nepodařilo odhalit hlavního objednavatele vraždy. Už několik týdnů však kolují nepotvrzené informace slovenských medií o tom, že si Kuciakovu vraždu objednal podnikatel Marian Kočner, který je ve vazbě v jiném případu.

Kuciak byl zastřelen loni 21. února ve svém domě v obci Velká Mača nedaleko Trnavy. Objednavatel podle dřívějšího sdělení prokuratury zaplatil za vraždu nejméně 70.000 eur (1,8 milionu Kč). Spolu s novinářem, který se narodil ve vesnici Štiavnik, kde je i pohřben, přišla o život také jeho partnerka.

Kuciak se ve svých článcích věnoval například kontroverzním podnikatelům, kteří byli v médiích označováni za blízké nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica. V nedokončeném článku zase psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, které tisk spojoval s mafií, a o vazbách jednoho z nich na blízké spolupracovníky tehdejšího předsedy vlády.

Témata: Ján Kuciak vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Marian Kočner