Krvavý vzkaz Islámského státu: Muslimové z Evropy, pomstěte se za islám!

Islámský stát, džihádisté 17. divize

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

13. března 2019 13:05

Islámský stát je sice zahnán do kouta, přesto se ale nevzdává! Džihádisté obklíčení ve východní Sýrii vyzvali své druhý z celého světa a především z Evropy, aby prováděli útoky a pomstili tak jejich zničující ztráty.

Kdysi mocná skupina se snaží odvrátit porážku svého „chalífátu“, o kterém hovoří jako o jediném místě ovládaném „Božím zákonem“. Islámský stát kdysi hrozil, že ovládne celý vět a zatočí s bezvěrci, teď ale bojuje doslova o přežití.

Na internetu se teď objevila nová zvuková nahrávka a videa, na které upozornila skupina SITE Intelligence Group. Ozbrojenci, kteří na nich vystupují, tvrdí, že žijí ve vesnici Baghouz, která je již několik týdnů v obklíčení. V posledních několika dnech čelí zesílenému útoku a bombardování ze strany syrských demokratických sil podporovaných USA.

Na záznamu, který má asi minutu a půl jeden, z bojovníků IS apeluje na muslimské „bratry v Evropě a na celém světě“, aby se „postavili proti křižákům a… pomstili se za své náboženství“. V pozadí nahrávky zní střelba. Džihádista také tvrdí, že muži, ženy a děti v Baghouzu jsou vystaveni „holocaustu ze strany křižáků“, což je žargon pro koalici vedenou USA proti IS.

V dalším videu bojovník identifikovaný jako Abu Abdul-Azim mluví na kameru, zatímco spolu se svými druhy jedí polévku - pravděpodobně tím chtějí ukázat, že bojovníci ještě mají jídlo. Vedle něj sedí mladý chlapec.

 Podle „standardů tohoto světa“ se zdá, že IS byl poražen, přiznává Abu Abdul-Azim. „Kdysi jsme ovládali tisíce kilometrů a nyní zůstalo jen několik kilometrů – to říká, že jsme prohráli. Alespoň podle standardů tohoto světa. Standardy druhého světa a Všemohoucího Boha jsou však jiné," vysvětluje.

„Čím jsme se provinili? Proč jsme bombardováni válečnými letadly? Proč se celý svět nevěřících spojil a bojuje proti nám? … Je to proto, že jsme chtěli realizovat Boží zákon,“ říká s úsměvem. „Na světě není žádná skupina, která by vládla Koránem a Sunnou, kromě této skupiny. To je vítězství. ... Takže jsme trpěliví. Vítězství a vytrvalost znamená držet se toho, co miluje Bůh Všemohoucí.“

Během své čtyřleté vlády se islámská teroristická skupina stala známou kvůli své krutosti, masakrování protivníků, zotročování a znásilňování jezídských žen i násilných vražd těch, kteří porušili jejich pravidla. Pro příznivce IS byla tato brutalita potvrzením, že skupina nebude přijímat v cestě za svou vizí kompromisy.

Kdysi obří území ovládané IS bylo nicméně zredukováno na nepatrnou část země,o velikosti jednoho kilometru. Předpokládá se, že na tomto území zůstává několik stovek bojovníků spolu s neznámým množstvím civilistů. Dochází jim jídla a munice.

Ti, kteří mohli uniknout, už tak učinili. Předpokládá se, že jsou v pohybu a jsou součástí obří diaspory hledající útočiště v zemích na Středním východě, které s IS sympatizovaly. Během posledních týdnů bylo z oblasti kdysi ovládaných IS evakuováno asi 10 000 civilistů, z nichž většinu tvořili rodinní příslušníci bojovníků IS.

Témata: Islámský stát (IS) islám Muslimové Sýrie