Uzbecký atentátník, který najel dodávkou v New Yorku do lidí, byl obžalován z terorismu

Sayfullo Saipov 2

Autor: stars24.cz

22. listopadu 2017 2:57

Velká porota ve Spojených státech z terorismu obžalovala uzbeckého přistěhovalce Sayfulla Saipova, který na konci října na newyorské stezce pro pěší a cyklisty zabil pronajatou dodávkou osm lidí a dalších 12 osob zranil. V prohlášení to oznámilo americké ministerstvo spravedlnosti, napsala v noci na dnešek agentura Reuters.

Saipova vyšetřovatelé obvinili z terorismu 1. října, tedy den po útoku. Ve stejný den si také formálně vyslechl obvinění, která před federálním soudem na Manhattanu vznesla prokuratura. V americkém justičním systému ale v obzvláště v případě federálních zločinů rozhoduje o zahájení procesu velká porota, která posuzuje, zda je k tomu dostatek důkazů. Velká porota tak nyní dala souhlas, aby soudní proces mohl začít.

Saipov čelí obžalobě, která má 22 bodů. V osmi bodech je obžalován z vraždy a ve 12 z pokusů o vraždu, v jednom bodě z poskytování a pokusu o poskytování materiální podpory teroristickému hnutí Islámský stát a poslední bod se pak týká zneužití automobilu k útoku.

Saipov, který úterní obžalobě nebyl přítomen, vyšetřovatelům již dříve sdělil, že postupoval podle návodu šířeného hnutím Islámský stát a že chtěl zabít co nejvíc lidí. Americký prezident Donald Trump chce, aby útočníkovi uložil soud trest smrti.

Témata: Sayfullo Saipov Teroristický útok v New Yorku (31.10.2017)