Bratrské obětí: Putin informoval Trumpa o schůzce s Asadem

Bašár Asad se sešel s Vladimirem Putinem (21.11.2017).

Autor: stars24.cz

22. listopadu 2017 2:04

Ruský prezident Vladimir Putin dnes telefonicky informoval svého amerického protějška Donalda Trumpa o svém setkání se syrským prezidentem Bašárem Asadem a o blížícím se ukončení vojenské operace v Sýrii.

"Putin zdůraznil připravenost aktivně napomáhat dlouhodobému politickému urovnání v této zemi (Sýrii)," uvedl Kreml. Rozhovor obou prezidentů se týkal také Ukrajiny, Severní Koreje, Íránu a Afghánistánu. Bílý dům k telefonátu uvedl, že se oba prezidenti shodli na významu mírového procesu v Sýrii pod záštitou OSN.

Putin podle kremelského komuniké Trumpovi o schůzce s Asadem řekl, že syrský vůdce potvrdil své závazky v politickém procesu: uskutečnění ústavní reformy a uspořádání prezidentských a parlamentních voleb.

Putin se také znovu vyslovil pro spolupráci s USA v boji proti terorismu, a to především pokud jde o koordinaci tajných služeb obou zemí. Tuto myšlenku podle Kremlu podpořil i Trump.

Putin se v pondělí v černomořském letovisku Soči setkal se svým syrským protějškem Bašárem Asadem. Prezidenti se shodli, že vojenská operace v Sýrii se chýlí ke konci, a zdůraznili nutnost zahájení politických jednání o budoucnosti této blízkovýchodní země.

Informaci o zdaru bojů v Sýrii potvrdil Putin i při dnešním setkání s českým prezidentem Milošem Zemanem. "V Sýrii jsou stále ohniska odboje, ale díky útokům našeho letectva a syrských spojenců se zmenšují," uvedl Putin s tím, že přes 98 procent syrského území mají pod kontrolou vládní jednotky.

Putin plánuje o Sýrii hovořit ve středu mimo jiné s prezidenty Turecka a Íránu.

Rusko se na syrském bojišti přímo angažuje od předloňského září, a to především zajišťováním letecké podpory vládních jednotek svého spojence v Damašku.

Bílý dům uvedl, že Putin s Trumpem se během více než hodinového telefonátu shodli, že se budou věnovat možnostem spolupráce v boji. Debatovali také o možnostech mírového procesu na Ukrajině a nutnosti vyvíjet nátlak na KLDR, aby se vzdala jaderného programu.

Témata: Vladimír Putin Donald Trump Bašár Asad Sýrie Rusko USA