Islámský stát chystá na Vánoce obří útok?

Bojovník Islámského státu

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. listopadu 2017 12:34

Mediální agentura Wafa Media Foundation, která podporuje Islámský stát, rozšířila plakát nazvaný Vánoční útok. Znamená to, že Islámský stát zaútočí znovu v průběhu vánočních svátků?

Islámský stát chce podle plakátu napadnout o Vánocích samotný střed křesťanského světa - Vatikán.

Obrázek, který zveřejnila agentura Wafa Media Foundation, mimochodem spřízněná s hnutím IS, zobrazuje ozbrojeného muže sedícího v autě a jedoucího přímo vstříc Bazilice svatého Petra. Řidič má u sebe i batoh a zbraň.

V horní části plakátu je napsáno "křesťanská krev" a pod tímto nápisem je červeným písmem dodatek "počkejme si".

Obrázek se poprvé objevil ve zprávách v aplikaci, která zachovává uživateli anonymitu, a to v úterý večer. Tento typ zpráv většinou nevaruje před samotným útokem, ale nabádá jiné, aby se připravili a ve vhodnou chvíli zaútočili.

Analytici varovali před nárůstem počtu útoků ze strany IS po jejich kolapsu na Blízkém východě. Teroristé prý obvykle využívají takové útoky k navození pocitu strachu a k tomu, aby dali najevo svoji moc ve chvíli, kdy sama teroristická buňka slábne.

Připomeňme, že v období Vánoc k útokům docházelo i dříve. V polovině prosince minulého roku zabil terorista Anis Amri nákladním automobilem v centru Berlína 12 lidí a dalších nejméně 50 zranil. Jednou z obětí byla Češka žijící a pracující v Německu jménem Naďa Čižmár.

Témata: Islámský stát (IS) Terorismus Vánoce