V IS vyzvala k vraždění Američanů, teď prosí o návrat domů. Trump jí poslal do háje!

Hoda Muthanová

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

21. února 2019 14:04 | Aktualizováno: 21. února 2019 21:48

Po bok Britů už se zařadili i Američané. I oni totiž odmítají přijmout zpět mladou ženu, která poslední roky strávila mezi bojovníky Islámského státu. Hoda Muthanová dokonce vyzývala k vraždění svých původních spoluobčanů. Teď tvrdí, že je normální lidská bytost, která se stala obětí manipulace.

Americký prezident Donald Trump včera na Twitteru napsal, že ministr zahraničí Mike Pompeo od něj obdržel instrukce, aby neumožnil Hodě Muthanové návrat do země. Ministr, který už dříve uvedl, že mladá žena na to nemá žádný nárok, protože není americkou občankou, s Trumpem souhlasí.

Podle rodiny ale Muthanová občanství má, protože se narodila v říjnu 1994 v New Jersey v době, kdy už její otec přestal pracovat jako jemenský diplomat. V takovém případě už na občanství měla nárok. Do svých dvaceti let žila Muthanová v americkém státě Alabama.

Poté odjela do Sýrie, kde se přidala k Islámskému státu, doma přitom tvrdila, že jede na univerzitní akci do Turecka. Po příjezdu se objevila na propagační fotografii, kde spolu s dalšími třemi ženami spalovaly cestovní pasy včetně jednoho amerického. Na sociálních sítích navíc vyzývala radikály k vraždění Američanů.

Muthanová, která se spolu s jeden a půl ročním synem vydala do rukou Kurdů, se teď chce vrátit do USA. „Doufám, že si Amerika nemyslí, že jsem pro ni nebezpečná, a doufám, že mě přijme, protože jsem normální lidská bytost, která byla jednou zmanipulovaná a doufá, že se to už nikdy nezopakuje,“ řekla podle BBC.

Právník rodiny požaduje proces s tím, že jeho mandantka je ochotna nastoupit i do vězení, pokud bude odsouzena. „Nemůžeme se dostat do bodu, kdy se bude odebírat občanství těm, kdo poruší zákon,“ dodal. Paradoxní je i fakt, že Trump nedávno vyzval evropské státy, aby přijaly zpět občany, kteří se přidali k IS.

Jak informoval server stars24.cz již ve středu, Velká Británie postupuje obdobně jako Spojené státy. Tamní ministr vnitra Sajid Javid neumožní návrat Shahimě Begumové, která se také chce vrátit domů i se svým synem, kterého zplodila s jedním z bojovníků IS. Britové mladé ženě odebrali občanství.

Témata: USA Islámský stát (IS) Donald Trump Shamima Begum (britská džihádská nevěsta) Hoda Muthanová