Utekla k IS, džihádistovi porodila dítě. A přesto nelituje! Teď ale chci zpátky domů, vzkazuje

Tři kamarádky, které utekly na území IS.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

18. února 2019 10:48 | Aktualizováno: 18. února 2019 11:59

Velkou Británií v současnosti nehýbe jen brexit, ale i kauze mladé Shamimy Begumové, která před lety utekla rodině na území Islámského státu. Teď by se ráda vrátila, i s dítětem, které má s jedním z islamistů.

Devatenáctiletá Britka Shamima Begumová utekla z domova se dvěma kamarádkami v roce 2015. Bylo jí teprve patnáct, ale v Sýrii se chtěla připojit k bojovníkům Islámského státu. Jeden z nich jí nakonec pojal jako svou manželku a zplodil s ní dítě. Teď v rozhovoru pro deník The Times řekla, že se chce vrátit do Británie.

Do uprchlického tábora na severu Sýrie přitom utekla teprve před dvěma týdny z vesnice Baghúz, která je poslední baštou islamistů v zemi. „V tomhle táboře nemůžu žít navždy, to prostě není možné,“ vysvětluje Begumová, proč si najednou vzpomněla na svou rodnou zemi.

Právník její rodiny v neděli oznámil, že Begumová i malý chlapec jsou v dobrém zdravotním stavu. Britka už dříve dvakrát porodila, obě děti ale zemřely v důsledku podvýživy a nemocí. Příbuzní si nyní dělají starost o její psychický stav i zdraví novorozence.

Podle agentury AP je právní situace Begumové nejasná. Pokud se totiž vrátí do Británie, hrozí jí stíhání kvůli podpoře Islámského státu. Britka navíc v rozhovoru pro The Times řekla, že toho nelituje, protože se nedopustila ničeho špatného. O zvěrstvech, kterých se islamisté dopouštějí, sice věděla, ale protože sama ideologii propadla, tak je nevnímala jako problém.

„Myslím, že by se mnou mnoho lidí mělo mít soucit kvůli tomu, čím jsem si prošla,“ dodala Begumová, která se díky novému životu stala silnější osobou. V Sýrii se prý i kvůli dětem měla dobře.

Ze tří kamarádek potkal Begumovou zdaleka nejšťastnější osud. Kadiza Sultanaová zemřela při náletu už před třemi lety, o Amiře Abaseové nejsou dostupné žádné informace.

Témata: ženy Islámský stát (IS) Velká Británie