Šarm, humor a nezávislost: Alžběta II. a princ Philip se neomrzeli ani po 70 letech!

Královna Alžběta II. a Jeho královská Výsost vévoda z Edinburghu 10

Autor: stars24.cz

18. listopadu 2017 14:05

Šarm, humor a nezávislost. To byly vlastnosti, kterými okouzlil mladý kadet britského námořnictva Philip mladičkou princeznu Alžbětu. A to natolik, že si sňatek s ním prosadila přes vůli své rodiny. A byla to dobrá volba. Vytáhlý svérázný kadet jí stál věrně po boku, když ji osud obdařil nelehkou rolí panovnice. A stojí při ní dodnes. Už 70 let.

Philip nebyl zrovna prototypem anglického gentlemana. V jeho krvi se sice mísí většina evropských královských rodů, nicméně jeho otec princ Andreas byl notorický gambler a královskou rentu prohrával v kasinech Monte Carla. Matce Alici z Battenbergu, od narození hluché, později diagnostikovali maniodepresivní psychózu.

Alžběta však trvala na svém, Philip konvertoval k anglikánům a vzdal se řecké i dánské koruny. Vzali se 20. listopadu 1947 ve Westminsterském opatství. Pompa královské svatby s róbou od Normana Hartnella a ohromnými svatebními dorty tehdy vyvolala nevoli u části Angličanů, žijících po válce na přídělové lístky.

Pro ostatní ale byla velkolepá svatba vítaným povyražením v poválečném státě. Do ulic vyšly tisíce lidí, aby oslavily princeznu a jejího novomanžela, kterému král Jiří VI. při této příležitosti udělil titul vévody z Edinburghu, hraběte z Merionethu a barona z Greenwiche.

Philip s již poangličtěnou verzí jména své matky Mountbatten se v Británii se poté stal jeho královskou výsostí a britským princem.

V zájmu hospodárnosti navrhli někteří oficiální činitelé, aby svatbu doprovodil ohňostroj "s využitím nadbytečných výbušných chemikálií, které zbyly z války".

Pak ale přišel rok 1952, kdy Alžběta usedla na trůn po smrti otce, který panoval jako Jiří VI. (když předtím v prosinci 1936 abdikoval jeho prvorozený bratr Edward VIII.) a zemřel v pouhých 56 letech. "Vypadá jako holčička a stala se královnou," psal britský tisk. A Philip musel odejít od námořnictva, aby ji mohl doprovázet při reprezentačních povinnostech.

Ve světě sice proslul svou prostořekostí, ale jeho svérázná povaha byla přece právě tím, co na něm Alžbětu zaujalo. A když se prince jednou v tisku ptali na příčinu úspěchu jejich manželství, prohlásil: "Královna je obdařena neobvykle velkou dávkou tolerance."

Při zlatém výročí jejich svatby v roce 1997 zase královna řekla, na otázku, co pro ni Philip znamená: "Celé ty roky byl, jednoduše řečeno, mou silou a oporou." A tak je zřejmé, že vzájemný obdiv a respekt, amalgám dlouholetých vztahů, britskému královskému páru nechybí. Proto již 70 let společně sdílí dobré i zlé, stejně jako čtyři děti, osm vnoučat a pět pravnoučat.

Témata: Královna Alžběta II. Princ Philip Velká Británie