Šok pro turisty? V italském ráji, kam ročně míří tisíce Čechů, zavedli nové nařízení!

Moře, ilustrační foto

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

16. února 2019 13:10 | Aktualizováno: 16. února 2019 16:43

Ročně sem míří tisíce českých turistů, v nabídce tuzemských cestovních kanceláří jsou totiž desítky zájezdů do italského Bibione. Zvlášť kuřáky ale nové informace z Apeninského poloostrova nepotěší.

Do této oblíbené turistické destinace míří každý rok v létě desítky tisíc Čechů. Teď ale možná někteří z nich přehodnotí své plány. Od května totiž italské Bibione plánuje úplný zákaz kouření na všech plážích. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Známé letovisko už zákaz přechodně testovalo v předchozích letech, teď se však rozhodlo jej zavést s definitivní platností. Kuřáci nyní budou muset vážit cestu 300 až 400 metrů od mořských břehů do vyhrazených prostor, kde bude možné si zapálit.

Svou roli sehrála i zpráva Centra pro zastavení kouření, které měřilo hodnoty znečištění ovzduší na plážích v Bibione. Tamní starosta si myslí, že turisté by měli mít možnost dýchat čistý mořský vzduch, nikoliv znečišťující látky škodlivé pro zdraví. Iniciativu podporují i zástupci místního cestovního ruchu.

Během posledních pěti let se na pláži v italském letovisku nahromadilo více než půl milionu cigaret. Jejich filtry se přitom rozkládají velice pomalu, takový proces trvá až deset let. Cílem opatření je tak rovněž ochrana životního prostředí.

Z výzkumu provedeného mezi turisty vyplývá, že se zákazem kouření souhlasí i oni. Podpořilo jej totiž až 50 % dotázaných, další čtvrtině lidí pak nevadí. Projekt podpořili nejen zástupci italského zdravotnictví, ale i Světová zdravotnická organizace.

Témata: Turisté Itálie Moře turistika