Fico udeřil na prezidenta: Chce, aby Kiska uhradil milion eur za lety vládní letkou k rodině

Andrej Kiska

Autor: stars24.cz

17. listopadu 2017 7:34

Slovenský premiér Robert Fico chce od prezidenta Andreje Kisky, aby uhradil milion eur (25,6 milionu korun) za používání vládní letky na přepravu k rodině do rodného Popradu.

Fico se dnes před novináři také pustil do Kisky za jeho dřívější kritické výroky ohledně problémů ve slovenské společnosti. Prezidentská kancelář v reakci nepřímo označila Ficovy výroky za projev frustrace po ztrátách jeho sociálních demokratů v nedávných krajských volbách.

Spor ohledně využívání vládní letky hlavou státu propukl již letos na jaře. Koalice tehdy prosadila ve sněmovně usnesení, kterým parlament požádal Kisku, aby vládní letku využíval jen ke služebním cestám. Kiska dříve tvrdil, že o cestování vládní letkou ho z důvodu nízké vytíženosti letadel požádal ministr vnitra Robert Kaliňák. Po kritice koalice hlava státu využívání vládní letky omezila.

"Posílám panu prezidentovi dopis, aby uhradil milion eur za používání letadla k soukromým cestám domů. Vystavíme mu fakturu, aby tento milion zaplatil Slovenské republice. Myslím si, že tyto peníze musí zaplatit," řekl novinářům Fico, kterého milionář Kiska v roce 2014 porazil v rozhodujícím kole přímé volby prezidenta. Fico dodal, že nezná žádného dělníka, žádnou prodavačku či žádného učitele, kterému by stát platil cestování letadlem domů.

"Prezident chápe Ficovu frustraci po zpackaných a prohraných župních volbách. I to, že potřebuje trochu času, aby zkonsolidoval stranu, ve které roste nespokojenost zejména s výkonem ministra vnitra. Poté by se už jeho vláda mohla začít věnovat problémům země, korupci, zneužívání policie, školství i sociálním problémům lidí," uvedl mluvčí prezidenta Roman Krpelan.

Krátce po zmiňované reakci Fico v prohlášení uvedl, že prezident se snaží odvést pozornost od svých problémů a že nechápe, co má zneužívání státního letadla k soukromým účelům společného s krajskými volbami.

Slovenský prezident je z titulu své funkce nepřetržitě chráněnou osobou. Bezpečnost hlavy státu a jeho přepravu má na starosti úřad na ochranu ústavních činitelů a diplomatických misí, který je jedním z útvarů policie.

Kiska se v minulosti opakovaně dostal do křížku s předchozí jednobarevnou vládou sociálních demokratů premiéra Fica i nynějším koaličním kabinetem, když například upozorňoval na neřešení problémů obyvatel či na korupci. Hlava státu se také nechala slyšet, že Slovensko ve skutečnosti není sociálním státem. Kiska na rozdíl od Fica obhajoval sankce, které na Rusko uvalila EU, a v migrační krizi se vyslovil pro pomoc uprchlíkům.

"Pan prezident rád mluví, ale nemá odpovědnost za nic, ale (má) silná prohlášení. Už nemíním poslouchat laciné výkřiky pana prezidenta. Odmítám prázdná prohlášení, prázdné řeči, kterých je v poslední době stále více," řekl Fico, který dříve opakoval, že o konflikt s prezidentem nemá zájem.

Kiska se podle dřívějších průzkumů veřejného mínění stal nejoblíbenějším politikem na Slovensku. Letos v září unikly do medií dokumenty ohledně vyšetřování firmy, jejímž spolumajitelem je slovenský prezident. Jeho firmě KTAG daňový úřad neuznal náklady vynaložené na propagaci Kisky a společnosti doměřil daň z přidané hodnoty a později také daň z příjmů.

Témata: Andrej Kiska Robert Fico Slovensko