Syrská armáda opět prorazila do Búkamálu ovládaného IS

Syrský MiG-29

Autor: Jan Novák, stars24.cz

16. listopadu 2017 13:23

Armáda syrského prezidenta Bašára Asada dnes opět prorazila do pohraničního Búkamálu, posledního většího města v Sýrii, které kontroluje samozvaný Islámský stát (IS). S odkazem na exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR) o tom informovala agentura AFP

Syrská armáda oznámila, že Búkamál osvobodila už minulý týden, krátce nato se však radikálům podařilo město na hranici s Irákem dobýt zpět.

Syrské armádě se podařilo proniknout do Búkamálu s pomocí ruského letectva. Dělostřelecká palba a nálety pokračují, uvedla SOHR.

První operaci s cílem dobýt město zahájili spojenci Asada- irácké šíitské milice, libanonský Hizballáh a íránské revoluční gardy. Současnou ofenzivu však podle Rámího Abdal Rahmána ze SOHR vede syrská armáda.

Búkamál se nachází v provinci Dajr az-Zaur, která je bohatá na ropu. Podle SOHR čtvrtinu ropných polí v oblasti stále kontrolují radikálové.

V regionu proti radikálům rovněž bojují arabsko-kurdské milice, které podporuje mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy.

V roce 2014 se bojovníkům IS podařilo získat kontrolu nad téměř polovinou Sýrie a téměř třetinou Iráku. O tři roky později přišli skoro o všechno území, včetně hlavních bašt - iráckého Mosulu a syrské Rakky.

Témata: Islámský stát (IS) SOHR (Syrské organizace pro lidská práva) Armáda Sýrie