Co se sakra děje s globálním oteplováním? Trumpa udivují extrémní mrazy v USA

Zima, ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

29. ledna 2019 16:01

Teploty ve Spojených státech klesnou v tomto týdnu až k extrémním -50 °C. Podle prezidenta Donalda Trumpa je to další důkaz toho, že žádné globální oteplování neprobíhá. Úřady se obávají vysokého počtu obětí na životech.

Do Severní Ameriky se v současnosti blíží nebezpečná polární bouře, jejíž předzvěstí je třeba silně sněžení v okolí Chicaga. Právě v oblasti Velkých jezer se budou teploty v příštích dnech pohybovat kolem padesáti stupňů pod nulou. Situaci navíc zhoršuje extrémně studený vítr, který pocitovou teplotu ještě sráží dolů.

Na celou situaci reagoval na Twitteru i prezident Donald Trump. „Na krásném středozápadě dosahují pocitové teploty rekordně chladných mínus 60 stupňů. V následujících dnech se mají ještě snížit,“ konstatuje na sociální síti a dodává: „Lidé nemohou vydržet venku víc než pár minut.“

In the beautiful Midwest, windchill temperatures are reaching minus 60 degrees, the coldest ever recorded. In coming days, expected to get even colder. People can’t last outside even for minutes. What the hell is going on with Global Waming? Please come back fast, we need you!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 29. ledna 2019

Polární bouře má největší silou udeřit koncem tohoto pracovního týdne. Silné mrazy mají postihnout až 75 procent americké populace, tedy asi 220 milionů lidí. Už nyní se ruší některé lety a zavírají školy.

Krutá zima si vyžádala už dvě oběti, jeden muž zahynul v Minnesotě, druhý v Illinois. Úřady mají obavy, že počet mrtvých bude růst, protože největší mrazy teprve přijdou.

„Co se sakra děje s globálním oteplováním? Prosím, rychle se vrať, potřebujeme tě,“ vzkázal s nadsázkou americký prezident, který je známým kritikem existence klimatických změn. USA už pod jeho vedením odstoupily třeba od pařížské klimatické dohody, která měla omezit emise skleníkových plynů.

Podle klimatologů jsou však důsledkem globálního oteplování extrémy na obě strany. Klimatickou změnu tak doprovází nejenom velká vedra, ale rovněž podobně kruté mrazy, jaké budou v tomto týdnu panovat v USA.

Témata: Počasí Zima USA Donald Trump