Město si došláplo na Romy, kteří zdevastovali nájemní byty! Vyhodilo je na mráz!

Romové na Slovensku

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

16. ledna 2019 15:55

Slovensko sužuje sněhová kalamita, na některých částech země je ale pořádné horko. Zastupitelstvo v Letanovicích bojuje s nájemníky sídliště Strelníky, a to nekompromisně.

Romské sídliště Strelníky vzniklo před 5 lety jako náhradní bydlení za zbořenou nelegální osadu ve Slovenském ráji. Na nové sídliště si obec půjčila ze Státního fondu rozvoje bydlení několik set tisíc eur, které bude splácet 30 let.

Když ale zastupitelé přišli po třech letech na kontrolu, zděsili se, v jakém stavu se sídliště nachází. 96 rodin, tedy asi tisícovka osadníků, bydlení zdevastovala.

"Když jsme po třech letech přišli na kontrolu, byli jsme zděšeni, v jakém stavu jsme některé byty našli. Nájemce jsme upozornili, že poškozují cizí majetek a porušují tím smlouvu. Vyzvali jsme je, aby byty dali do pořádku, " popsal podle serveru Čas situaci starosta Slavomír Záhoranský.

Obyvatelé ale měli z této výzvy velkou zábavu a výhrůžky soudem nebrali vážně. A tak s někteří z nich musí vystěhovat. "Dva roky jsme je na to upozorňovali, nebrali nás vážně. Nechal jsem si podepsat za přítomnosti svědků zápis, že odmítají respektovat soudní rozhodnutí," dodal Záhoranský a pohrozil ostatním obyvatelům stejným osudem.

To se jim ale nelíbí a bouří se. "Platíme nájem i elektřinu a starosta nás vyhání. Už jsme opravili rozbité dveře, i koupelnu. Nemůže nás vyhnat na ulici. Bydlíme tu osmnáct let," uvedla podle serveru jedna z nájemkyň.

Témata: Slovensko Romové