Češi v ohrožení? Nový zákaz EU tvrdě dopadne na jejich hygienu!

Evropská Unie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

12. ledna 2019 14:57

Ohlášený zákaz jednorázových plastových výrobků se dotkne i hygienických potřeb, jako jsou vatové tyčinky či dentální nitě. Nařízení Evropské komise dopadne na lidské zdraví, jak moc však netuší ani samotní představitelé Bruselu.

Server stars24.cz už dříve informoval o plánovaném zákazu plastových vatových tyčinek. Jejich prodej přeruší nařízení Evropské komise zakazující používání jednorázových plastových výrobků, jde o opatření týkající se ochrany přírody, která je plasty enormně zamořená. Nařízení se dotkne i jednorázových dentálních nití, které jsou často vyrobeny z nylonu nebo jiného plastu.

Mnoho lidí považuje toto nařízení Evropské komise, podobně jako řadu dalších nápadů z Bruselu, za nepochopitelné. Možná však netuší, jak šeredně se mýlí, protože Evropská unie dobře ví, co dělá. Zákaz jednorázových plastových výrobků totiž nemusí vylepšit životy jen dalším generacím, ale i té současné.

Nedávná vědecká studie totiž prokázala, že právě dentální nit v sobě ukládá nebezpečné chemikálie, tzv. per- a polyfluoroalkylové substance. Podle výzkumníků mají negativní účinky na imunitní systém, napadají játra a urychlují některé druhy rakoviny.

Podle hlavní autorky Katie Boronowové studie její tým prokázal, že užívání dentální nitě je spojeno s vyšší infiltrací lidského těla těmito toxickými chemikáliemi. To má navíc problém se těchto látek zbavovat, takže se kumulují v lidské tkáni. Spojitost se zdravotními problémy sice nebyla prokázána, protože výzkum už se nezabýval zdravotní historií nebo rizikem onemocnění.

V čištění zubů za pomoci dentální nitě však budete moc pokračovat, na trhu se nabízí neplastové nitě i takové, které neobsahují zmíněné toxické chemikálie. Zároveň však stojí za zmínku, že podle dosavadních vědeckých výzkumů neexistuje jediný důkaz, že zubní nit má jakýkoliv prospěch.

Témata: EU čistota Hygiena