V KLDR se něco děje: Chystá Kim Čong-Un nějaké změny?

Severokorejský diktátor Kim Čong-un

Autor: stars24.cz

11. listopadu 2017 16:37

Pro svět je to dobrá zpráva, ale odborníci si lámou hlavu tím, že z KLDR nepřicházejí žádné provokace. Americký prezident je momentálně na státní návštěvě v Asii, po Japonsku, Jižní Koreji a Číně by měl v pátek dorazit do Vietnamu. Všichni očekávali, že Kim Čong-Un bude chtít využít příležitost a ukázat osobně Trumpovi velikost své armády.

Jenže kromě některých slovních přestřelek a oficiálních prohlášení, je v Pchjongjangu relativně klid. Žádné raketové testy, ani další experimentální výbuchy, ticho pak vyvolává v bezpečnostních expertech otázky. Soul sice už varoval, že Severní Korea pravděpodobně chystá něco velikého, nikdo si však neumí představit, o co se jedná.

Jihokorejský ministr zahraničí Kang Kyung-Wha se domnívá, že vláda Kim Čong-Una má o čem přemýšlet. Jednak musí zhodnotit svoje dosavadní postavení, dále se musí rozhodnout, zda jejich agresivní slovní politika je na dobré cestě. "Ticho však mohou využívat taky k tomu, aby doladili detaily u svých zbraní a příští provokace se bude týkat Spojených států osobně," varuje Kang.

Experti se doposud obávali, že by Kim mohl během Trumpovy návštěvy v regionu odpálit takzvaného "čučche ptáka", tedy nesmírně silné vodíkové bomby. Přípravy pro zbraň však možná ještě nejsou dokončené, nebo má Severní Korea velké potíže s propadlým tunelem v testovací oblasti, kde údajně mělo zemřít 200 lidí. Režim ovšem zprávy o incidentu popírá.

Témata: Kim Čong-un Severní Korea (KLDR)